edifici funicular montjuic

La presidenta de la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), Ana Menéndez, ha criticat en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé, que la llarga aturada que s’ha iniciat aquest dilluns al funicular de Montjuïc i que el deixarà fora de servei sis mesos per revisió corrobora que “TMB el considera prioritàriament com a turístic”.

Col·lectius perjudicats per l’aturada del funicular

Menéndez ha assegurat que aquest transport és molt utilitzat per les famílies que duen els fills a les escoles municipals que hi ha situades a Montjuïc: Tres Pins i Bosc. A més, en aquesta àrea de la ciutat es concentren força equipaments culturals i per tant són molts els treballadors afectatsuns 4.000 segons la FAVB. Un altre grup que en fa ús són els veïns, ha assegurat Menéndez.

Per la FAVB haver triat fer una revisió tant extensa —que es durà a terme des d’aquest dilluns, 5 de novembre, i fins al mes d’abril del 2019— “destorba molt les famílies”, i considera que s’ha de tractar aquest transport “com un mitjà estratègic per a la ciutadania”.

Ana Menéndez també s’ha referit al planejament que hi ha aprovat i que impulsa un perllongament de la línia, que actualment té dues parades: l’avinguda del Paral·lel i el Parc de Montjuïc. L’ampliació —diu Menéndez— té previst afegir dues parades més, una a la part alta del Poble-sec i l’altra al Castell de Montjuïc. Segons ella, una de les temàtiques pendents és “la millora del transport públic a Montjuïc” i demana que “formi part del sistema de tarifació integrada de TMB”.

bus substitut del funicular de montjuic

Crítica al transport alternatiu que s’ha implantat

El transport alternatiu que s’ha posat en marxa per cobrir el trajecte és l’autobús. Segons Menéndez, el problema és que “triga el triple pels embussos de trànsit”. La proposta de la FAVB és que “es canviï el recorregut perquè s’escurci el temps”. L’autobús triga a recórrer les dues parades uns 10 minuts tot i que a vegades es converteixen en 20, ha dit la presidenta de la FAVB. En canvi, el funicular fa el trajecte en dos minuts.

Queixes similars que es van repetir fa tres anys

El 2015 es va produir una altra revisió tècnica al funicular de Montjuïc. Llavors l’aturada es va allargar quatre mesos i va generar diverses queixes. En aquells moments van alçar la veu les famílies afectades de les escoles Bosc i Tres Pins, que perdien un transport còmode i ràpid per dur els fills als centres educatius. A més, no entenien que unes obres s’haguessin de fer en període lectiu i demanaven a TMB que programés les intervencions durant l’estiu.

Podeu escoltar l’entrevista sencera a la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, aquí: