La Mia és una figura de xocolata d’una nena geòloga i una de les novetats de les mones de Pasqua d’aquest 2023. Es tracta d’una iniciativa conjunta de la Universitat de Barcelona (UB) i el Gremi de Pastisseria de Barcelona que busca promoure la ciència i ajudar a despertar vocacions científiques entre els infants. La mona Mia es pot comprar en una trentena de pastisseries de tot Catalunya, quatre de les quals són a Barcelona, i també a la botiga del Museu de la Xocolata.
“Es tracta de regalar xocolata, que és tot un plaer, i compartir-ho juntament amb la ciència: plaer físic i plaer intel·lectual”, assegura la delegada del rector per a la divulgació científica, Gemma Marfany.
Un codi QR de xocolata per explicar la geologia
La figura de la Mia està envoltada de cristalls gegants de quars, i n’hi ha de xocolata blanca, negra o amb llet. A més, té un codi QR, també de xocolata, perquè els infants abans de menjar-se’l puguin entrar en una pàgina web amb informació sobre geologia. “Aquesta ciència fonamental, que s’ocupa de l’estudi de la Terra, és probablement una de les més desconegudes, tot i que les aplicacions en el nostre dia a dia són molt nombroses”, reivindica Meritxell Aulinas, professora de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB i impulsora del projecte.
Aquest any la Mia és geòloga però la intenció és que cada any es pugui transformar en una científica diferent i, d’aquesta manera, també pugui ser química, biòloga o física, entre d’altres.
La Mia, a les pastisseries de Barcelona
La figura de xocolata de la Mia es pot comprar en quatre pastisseries de Barcelona: la Pastisseria Bareche (c. Sant Antoni M. Claret, 484), la Bonastre (c. Tamarit, 136), La Colmena (pl. Àngel, 12) i la Pastisseria Triomf (rbla. Poblenou, 41). També es pot trobar a la botiga del Museu de la Xocolata (c. Comerç, 36), i en diverses pastisseries de tot Catalunya.