dona comprant en un supermercat

(ACN/Redacció) L’índex de preus de consum (IPC) interanual va repuntar tres dècimes al febrer a Catalunya, fins al 5,6 %, en comparació amb el gener (5,3 %), segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, l’indicador s’enfila per segon mes consecutiu, després que al gener va trencar la dinàmica de cinc mesos consecutius de baixades. La pujada ha arribat en el segon mes en vigor de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i ha coincidit també amb la retirada del descompte als carburants.

El preu dels aliments es modera, però és un 14 % més car que fa un any

Els aliments han incrementat els preus respecte del gener en 1,9 punts i han continuat disparats respecte a fa un any (un 14,6 % més cars). Aquesta dada és la segona que arriba i inclou la rebaixa de l’IVA que va aprovar el Govern espanyol a finals del 2022 per revertir l’encariment dels aliments. Des de l’1 de gener no tenen IVA el pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals.

L’increment de preus dels aliments, detallat

Per exemple, si s’analitza el cistell de consum en comparació amb fa un any, ha continuat disparat el preu del sucre (+55,7 %), la llet (+33,4 %), l’oli i els greixos (+30 %), els cereals i derivats (+22,1 %), els llegums (+21 %), els ous (+19,9 %), els productes lactis (+19,4 %), la patata (+17,5 %), la carn de porc (+13,5 %), el cafè (13,6 %), l’aigua mineral (+12,25 %) i el pa (+9,2 %).

Ara, en general, els preus a Catalunya són 5,6 % més alts que el febrer del 2022, quan va esclatar la guerra d’Ucraïna i es va agreujar l’espiral inflacionista amb índex de l’IPC anual del 7,4 %.

Pel que fa a la taxa anual, Catalunya, s’ha situat al febrer com una de les nous comunitats de l’estat on l’IPC ha pujat en comparació amb l’any anterior. En canvi, els preus s’han moderat a Extremadura (-0,9 punts), a la Comunitat de Madrid i Navarra (-0,1 punts).

Repunten els carburants

Per la seva banda, els carburants s’han tornat a enfilar en el segon mes sense el descompte general de 20 cèntims el litre, tot i que amb menys intensitat. En concret, l’índex interanual dels combustibles s’ha situat en el 4,2 %, quasi set punts per sota del gener (11 %).

L’INE també ha destacat l’augment de preus del vestit i el calçat (+5,1 %) i de les comunicacions (+2,5 %).