El primer de Barcelona i el primer construït en sòl públic a Catalunya i a l’Estat espanyol. Així d’innovador és Can 70, el projecte d’habitatge cooperatiu sènior que es començarà a construir d’aquí a un any al solar municipal situat a la via Augusta, 383-387. Hi ha capacitat per a 39 persones però de moment el Col·lectiu Can 70 està format per una vintena, la majoria dones, amb edats que van dels 55 als 70 anys.

Un model de convivència per envellir

El projecte de Can 70 no és fruit de l’espontaneïtat. La vintena de socis de Sostre Cívic, que formen el grup impulsor Can 70 han treballat i debatut sobre com volen viure des del 2015 i han elaborat un model de convivència. Tenen clar que no volen envellir en soledat i per això tindran espais comunitaris, com la cuina, que es compartirà entre 4 o 5 habitatges en alguns casos, l’hort urbà i la sala de cures i fisioteràpia.

Can 70 habitatge cooperatiu sènior

“Tenim clar com volem envellir. La vida s’ha allargat molt i llavors acabem vivint uns anys sols i això és molt trist i això emmalalteix” explica Maria Barrugat del Col·lectiu Can 70. ” Amb el cohabitatge hi haurà malalties que no les podrem evitar, però les malalties derivades de la soledat, sí” afegeix.

Dos edificis connectats pels espais comunitaris

El terreny municipal on es construirà l’espai de cohabitatge està ubicat al costat Llobregat de la via Augusta, entre el carrer de l’Institut Químic de Sarrià i el de Nou de Santa Eulàlia. La iniciativa ja té un avantprojecte arquitectònic i en els propers dies se signarà la cessió de superfície del solar per 90 anys. En els propers mesos es treballarà en el projecte bàsic i posteriorment el projecte executiu per començar a construir d’aquí a un any, a principis de 2024. Alguns aspectes, però, ja són clars, com ara que seran dos edificis connectats pel semisoterrani, on hi haurà els espais d’ús comunitari. La construcció tindrà planta baixa més quatre plantes.

Can 70 habitatge cooperatiu sènior

La majoria, pisos amb cuina compartida

Al semisoterrani hi haurà els espais d’ús comunitari de l’edifici, i a la planta baixa i les plantes superiors hi haurà els habitatges que seran de dos tipus: 10 convencionals de 43 m2 i 29 que estaran configurats com a unitats d’agregació. Això vol dir que disposaran d’un espai compartit de cuina de 50 m2 entre les quatre persones que visquin a la planta, i en aquest cas, els espais privats tindran 30 m2.

Un projecte amb suport municipal

Aquesta iniciativa de cohabitatge sènior ha rebut suport del consistori, i és en part gràcies a això, que es convertirà en una realitat d’aquí a uns 3 anys. “En volem impulsar més i necessitem el suport de la resta d’administracions” ha reivindicat Lucía Martín, regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, que ha afegit “aquest projecte tira endavant perquè hi ha una comunitat organitzada, perquè hi ha un ajuntament que cedeix un sòl, que té un cost molt important, una subvenció municipal, etc”.

La inversió municipal per aquesta iniciativa és de més de 4,5 milions d’euros. Això inclou una bonificació permanent del 95% de l’IBI dels habitatges i una del 90% de l’impost de construcció. Actualment a Barcelona hi ha un total de 17 promocions de cohabitatge en sòl municipal, alguns ja en ús i altres en projecte.