mona Cristina

Els aparadors de les pastisseries s’ompliran de tot tipus de mones aquest Dilluns de Pasqua 2024. Un any més hi haurà autèntiques obres d’art fetes amb xocolata. El Gremi de Pastisseria de Barcelona reivindica la mona artesana i fa una crida a recuperar la més clàssica de totes, coneguda com a mona Cristina.

A continuació t’expliquem tots els detalls sobre aquest dolç tradicional.

Els orígens de la mona tradicional

Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, l’origen de la mona com a pastís tradicional del Dilluns de Pasqua es remunta al segle XV. Sembla que inicialment es feia amb pasta de pa i tenia forma de tortell, per simbolitzar la quaresma i la fi de les abstinències durant aquest període. Més endavant, s’hi van afegir ous durs pintats.

Al segle XIX van aparèixer les mones més modernes. És aleshores quan els pastissers van començar a fer una base de pa de pessic amb mantega i figures de xocolata, fruita o plomes. Als anys 30, el pastisser Lluís Santapau va estendre la tradició de crear grans figures de xocolata, una moda a la qual s’han apuntat les pastisseries de tot Catalunya.

La mona Cristina, un dolç fet a base de brioix

La mona Cristina és una de les opcions per celebrar el final de la Setmana Santa 2024. Aquesta mona està elaborada amb massa de brioix i ous durs, símbol de fertilitat i renaixement. La tradició diu que aquest dolç tradicional ha de portar tants ous com anys tingui el fillol o la fillola, amb un màxim de 12.

La recepta de la mona Cristina

Si vols fer una mona tradicional a casa, pren nota dels ingredients que et proposa el Gremi de Pastisseria de Barcelona. Necessitaràs:

500 grams de farina de força

190 grams de llet

80 grams d’ous

75 grams de sucre

75 grams de mantega

20 grams de llevat fresc

10 grams de sal

aromes

Un cop tinguis tots aquests ingredients, ja pots començar a elaborar la teva mona Cristina:

  1. Dissol la sal en 20 grams de llet.
  2. Afegeix tots els ingredients a la pastadora excepte la sal, la mantega i el llevat. Quan ho hagis barrejat tot durant 10 minuts, afegeix-hi els ingredients que falten.
  3. Deixa reposar la massa en bloc 30 minuts a la nevera. Després, fes una bola amb la massa i pinta-la amb ou.
  4. Fermenta el brioix a 28 °C fins que dupliqui el volum i pinta’l altre cop amb ou.
  5. Col·loca un ou bullit damunt la peça.
  6. Cou la mona a 160-170 °C durant uns 25 minuts.