Una botiga emblemàtica del districte de Nou Barris té els dies comptats. Tot Muntanya, a l’avinguda de Rio de Janeiro, al barri de Porta, tancarà en breu per jubilació després de gairebé quatre dècades oferint tot allò que necessiten els amants de l’excursionisme i l’escalada. Antonio Garcia, propietari d’aquest establiment d’aire rústic, defineix el seu negoci com un lloc que conserva el romanticisme i l’aspecte de les antigues botigues dels anys 40 i 50.

Tot Muntanya va obrir l’any 1986 i 10 anys més tard va passar a mans de l’Antonio, que havia estat un dels clients més assidus. Ara, amb 66 anys, ha decidit retirar-se. Ho farà, això sí, sense presses. Aquests dies està començant a liquidar a les tardes el gènere i, tot i que no té una data de tancament fixada, preveu no trigar més d’un mes a abaixar la persiana.

Un aire romàntic i rústic

Garcia explica que la manca d’un relleu generacional i l’expansió de les grans cadenes dedicades a l’esport fan molt difícil la continuïtat d’aquest tipus de comerç. “En aquests 27 anys que he estat darrere el taulell he vist desaparèixer 14 de botigues de muntanya a Barcelona“, lamenta.

“La botiga sempre ha lluitat per mantenir l’aire poètic de la muntanya i si us hi fixeu veureu que recorda les que hi ha al Tirol”, comenta l’Antonio mentre assenyala les parets i prestatges de fusta, plens d’objectes de col·leccionisme per als excursionistes, com ara figuretes, banderoles, escuts de tela i pins.

Set llibres escrits i 200 rutes d’escalada obertes

Quan l’Antonio va adquirir Tot Muntanya va optar per enfocar el negoci cap a l’alpinisme i l’excursionisme. A banda de la roba i els complements també s’hi venien llibres de muntanya i els famosos mapes de l’Editorial Alpina. Precisament la literatura de muntanya és un dels temes que més apassionen l’Antonio, qui ha escrit fins a set llibres amb guies d’escalada, aventures i reflexions sobre per què s’escala.

“He fet molta muntanya, en aquest món soc conegut perquè he obert moltes vies i noves rutes d’escalada, calculo que n’he fet unes 200, però tinc amics que en tenen 500 de fetes”. En aquest sentit l’Antonio presumeix que la majoria de les seves rutes les ha fet en parets que ningú abans havia escalat i sense trepitjar altres traçats ja fets.