La compra del producte de proximitat està en l’alça i Barcelona hi ha volgut apostar els darrers anys amb la incorporació de mercats de pagès a peu de carrer. Diversos dies al mes omplen petits espais a la ciutat amb parades plenes de productes locals. El darrer a obrir, el vuitè que s’ha incorporat a la campanya, ha estat el d’Horta, el dissabte 2 de març. Situat a la plaça de Bacardí, ofereix les mercaderies quilòmetre zero com ja es fa diversos cops al mes en d’altres punts de la ciutat.

El primer mercat de pagès es va incloure l’any 2013 en el marc de la Fira de la Terra, però no va ser fins l’aliança entre Unió de Pagesos i l’Ajuntament que es va començar a fomentar, de forma continuada, l’oferta de productes de pagès a les places. En la majoria dels districtes on se celebra aquest tipus de mercat, la periodicitat és setmanal. “És una iniciativa molt positiva perquè per nosaltres, que som pagesos, arribar al consumidor final és molt difícil“, destaca una pagesa.

Els pagesos celebren l’impuls del món rural a la ciutat, un acord en què, asseguren, guanyen tant ells com els consumidors. “Recuperem el que s’havia fet tota la vida: la venda directa”, assegura un pagès, que afegeix que això permet un “intercanvi d’informació” entre ells i els clients. “Ens permet valorar molt millor el nostre producte i el consumidor el troba fresc i li expliquem totes les particularitats que té”, resumeix. Un fet que les persones que hi compren, agraeixen.

Mercat de Pagès a Barcelona

A banda de la venda de productes de proximitat en les prop de 15 parades que s’instal·len, l’organització també prepara diverses activitats per a nens, com tallers de pintura o de conreu en l’hort. “És una molt bona iniciativa, sobretot quan és en zones de la ciutat on no hi ha gaire espais verds on jugar. A més, els posa en contacte amb productes naturals que normalment no han vist abans perquè només han estat en supermercats”, reflexiona una mare. L’organització també habilita una zona perquè els visitants s’hi puguin quedar a dinar.

Tots els mercats de pagès de Barcelona

Mapa de Mercats de Pagès a Barcelona

Estratègia d’agricultura a la ciutat

A banda del creixement del nombre de marcats de pagès, l’Ajuntament també ha elaborat una estratègia d’agricultura per millorar i augmentar el nombre de superfícies agrícoles a Barcelona. Actualment, hi ha més de 460 horts urbans a la ciutat i la previsió és que aquests espais s’incrementin en una vintena.