El preu de l’habitatge de gamma alta

 a Barcelona es mantindrà estable al llarg de 2019, tant pel que fa al lloguer com a la compra. En canvi, pujarà als municipis de la perifèria per l’augment de la demanda. És una de les conclusions de l’Informe de mercat de Catalunya 2018-19, elaborat per la immobiliària alemanya Engel & Völkers, especialitzada en pisos de luxe. L’estudi també pronostica un retorn massiu dels inversors estrangers gràcies a l’augment de l’estabilitat econòmica i assenyala la reserva del 30 % de les noves promocions per a pisos socials com la causa de la manca d’oferta d’obra nova.

La moderació i l’estabilitat marcaran la tendència del mercat immobiliari d’alt nivell a la ciutat. És un comportament que ja es va detectar l’any passat, quan es va produir una pujada del 2 %. A les zones on els pisos són més cars, l’informe apunta que es produirà un lleuger descens del preu perquè també hi haurà menys operacions de compravenda.

La reserva del 30 % per a habitatge protegit

L’anàlisi que fa la firma Engel &  Völkers sobre l’obra de nova construcció de gamma alta assenyala com el “veritable problema” la manca d’oferta causada per la reforma que obliga Barcelona a la reserva del 30 % per a habitatge protegit. L’estudi considera que aquest escenari farà que els promotors es decantin per construir a municipis de la perifèria on no existeix aquesta normativa i obtindran una major rendibilitat. Per això, conclou, es reduirà l’oferta d’obra nova a la ciutat de Barcelona.

Distribució de preus per districtes

El document també analitza la distribució de preus per districtes, que qualifica de “molt homogènia”, a diferència d’altres grans ciutats espanyoles com Madrid o València. Segons les dades de la firma immoviliària, encapçala el rànquing les Corts (amb un preu mitjà de 6.330 €), seguit de Sarrià – Sant Gervasi (5.950 €) i l’Eixample (5.400). A l’altre extrem, Horta-Guinardó (3.20 €), Nou Barris (3.510 €) i Sant Andreu (3.840 €).

Pel que fa a les àrees més exclusives, destaquen l‘avinguda de Pearson, Diagonal Mar, el Turó Parc i la Dreta de l’Eixample. El perfil de propietari són famílies amb un alt poder adquisitiu, parelles joves i estudiants que prefereixen zones més cèntriques.

Pel que fa al perfil dels compradors, el 61 % de les persones que compren un pis de nova construcció a Barcelona és nacional i el 39 %, estranger. D’aquests, un de cada quatre és francès, seguit dels suïssos i els nord-americans.