La Cambra de Comerç de Barcelona renovarà al maig els òrgans de poder. En el Consell Executiu actual, de 14 membres només dues són dones. Una xifra que en cap cas no reflecteix la paritat a la qual obliga la Llei per a la igualtat (17/2015) aprovada al Parlament de Catalunya. Per tal de capgirar aquesta situació, l’associació 50a50 Lideratge Compartit ha decidit presentar una candidatura independent amb 15 aspirants a entrar a la cambra.

10 % de presència femenina a la Cambra

“Com és possible que només un 10 % dels membres de la Cambra siguin dones”

, es pregunta Isa Moll, secretària general del FAD, docent a ESADE i ara també candidata a entrar a la Cambra de Comerç de Barcelona. “Amb un 70 % de dones en el teixit comercial i un 45 % en en el teixit empresarial en general com pot ser que tinguin aquesta poca representativitat?”, afegeix Moll. Altres candidatures es comprometen a arribar a un percentatge del 30 %: “És un gran pas, però per nosaltres queda curt, volem la paritat real”. Ho diu Carol Daurnet, enginyera industrial, empresària i candidata també a entrar a la Cambra.

“És important que es voti”

A banda d’assolir la paritat, també volen sacsejar els fonaments de l’entitat “perquè recuperi l’essència, la d’ajudar les empreses a créixer, internacionalitzar-se, ser competitives”, diu Daurnet. “Els electors no saben què fa la Cambra, per a què serveix, què ofereix. De fet, no saben que ells estan cridats a votar”, assegura Moll. Afirmen que en les darreres eleccions només va participar-hi un 2 % del cens. Creuen que la possibilitat de votar telemàticament, una altra de les novetats d’aquestes eleccions, n’afavorirà la participació.

“L’establishment està nerviós”

La candidatura de 50a50 aspira a entrar a la Cambra i, des de dins, “assolir un canvi real”. Un canvi que, “a diferència del que anuncien altres presidenciables, només arribarà amb gent nova, no amb l’establishment de tota la vida”. Un establishment que, segons Daurnet, “està nerviós perquè a ningú no li agrada perdre la cadira”. “És natural aquest nerviosisme. La Cambra té poder i el poder no se cedeix de qualsevol manera”, afegeix Moll.

Eleccions al maig

Les eleccions per renovar la Cambra de Comerç se celebren al maig. Entre el 2 i el 7 de maig es podrà votar a distància per via telemàtica. I el 8 de maig es podrà fer de forma presencial. A banda de la candidatura de 50a50, també s’hi han presentat els empresaris Enric Crous i José María Torres, que finalment es presenten en una candidatura conjunta. D’altra banda, l’ANC ha impulsat una candidatura independentista a la qual s’han afegit, entre d’altres, l’actor Joel Joan i l’empresari Joan Font.