La Mesa d’Emergència d’habitatge, formada per l’Ajuntament i la Generalitat, obtindrà 100 pisos de lloguer social gràcies al conveni signat entre el Consorci de l’Habitatge de Barcelona i la Fundació Hàbitat3La mesa aconseguirà 350 habitatges dels 426 totals que preveu el pacte en els propers quatre anys. L’aportació econòmica del consorci serà de 19 M €, dels quals 15 els aportarà l’Ajuntament i quatre, la Generalitat. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, valora positivament que, per primera vegada, la Generalitat hagi fet una aportació econòmica però creu que encara és insuficient. Segons Montaner, el Consorci de l’Habitatge de Barcelona preveu que l’aportació de pisos socials per part de l’Ajuntament sigui del 40 % i la de la Generalitat, del 60 %. Ara mateix, insisteix el regidor, l’aportació se situa en el 80 % per part de l’administració local i un 20 % de l’administració catalana.

Situació de col·lapse

Associacions com la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC, consideren que tot i els 350 pisos la situació de la mesa és de col·lapse. Segons les darreres xifres, 463 famílies vulnerables esperen un pis social que se’ls ha d’entregar per llei; en alguns casos la llista d’espera pot arribar a l’any i mig. 

Reunió amb Quim Torra

La Mesa d’Emergència d’habitatge també s’ha reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Si bé a la reunió no s’ha arrencat cap compromís concret, les dues parts s’han citat a celebrar noves reunions i convenis. El conseller Calvet de totes maneres ha insistit que el nou decret llei aprovat dimarts i que haurà de ser ratificat pel Parlament d’aquí a un mes preveu expropiacions forçoses als grans tenidors de pisos buits i això, diu Calvet, beneficiarà la Mesa d’Emergència.