habitatge 22@ barcelona

(ACN) La inversió en oficines a Barcelona en els tres primers trimestres del 2020 ha caigut un 60 % respecte al mateix període del 2019, fins a 423 milions d’euros, segons la consultora CBRE. En aquest període, s’han tancat 20 operacions, amb un tiquet mitjà de 21,2 milions. El mercat d’oficines va començar el 2020 de manera molt positiva per la inèrcia de l’any passat, en què es van assolir rècords d’inversió des del 2007. L’aturada provocada per la pandèmia del coronavirus es va veure reflectida en les xifres del segon i tercer trimestres.

De cara a final d’any, la consultora CBRE es mostra positiva i preveu un últim trimestre amb “bastanta activitat inversora”, cosa que permetria millorar “notablement” les xifres anuals, tot i que seguirien lluny de les dades d’anys anteriors.

El director de l’oficina de CBRE Barcelona, Xavi Güell, assegura que “l’impacte de la covid-19 va provocar tres escenaris en les operacions que estaven en marxa: algunes es van cancel·lar, d’altres es van ajornar i unes poques van aconseguir seguir endavant”. Remarca que, “de les ajornades, algunes s’han reprès en les últimes setmanes i podrien consolidar-se abans d’acabar l’any”. Güell afegeix que ara l’interès dels inversors es concentra en actius “core” i “core plus”, és a dir, amb un risc baix.

El mercat de lloguer

La falta d’oferta de Barcelona havia orientat la contractació dels espais cap als prelloguers. Actualment coexisteixen diverses operacions de gran superfície que, si es tanquessin abans de finals d’any, canviarien la fotografia del sector “substancialment”, segons la consultora CBRE. Assegura que la demanda d’espais flexibles s’ha reactivat amb el retorn a l’activitat econòmica. Remarca que aquests models “encaixen molt bé” amb les estratègies que estan adoptant algunes corporacions d’apropar els espais de feina a les residències dels treballadors i crear solucions de pagament per ús en el lloc de feina.