Dues estacions, instal·lades a les platges del Somorrostro i el Bogatell, analitzen la presència de coronavirus tant a les aigües de bany com a les residuals. Aquest és un dels projectes impulsats per l’Ajuntament de Barcelona per conèixer l’impacte de la covid-19 en el cicle de l’aigua i per establir sistemes d’alerta i detecció en el cas de les residuals.

Amb estudis com aquests, el consistori vol “avançar en la detecció precoç, anticipar la resposta als contagis i brots i tallar transmissions”. Consideren que les dades obtingudes permetran fer “una millor gestió de la pandèmia, avançar-se als esdeveniments i garantir que no es produeixi el col·lapse del sistema sanitari“. Segons la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, “la detecció precoç és clau per anticipar-se a situacions com les viscudes en els últims mesos”. En aquest sentit, considera que aquest monitoratge pot ser una eina per “detectar i anticipar-se a futur brots o pics de coronavirus”.

De moment, l’Ajuntament participa com a soci en dos projectes, un de centrat en la presència del virus en aigües de bany, residuals i clavequeram, i l’altre, amb el focus als barris. El consistori també ofereix suport tècnic a dos projectes ja en curs, que han incorporat l’anàlisi del coronavirus entre els seus objectius. I finalment, la ciutat també ha presentat propostes a tres projectes europeus més.

Anàlisi de les aigües

El projecte LIFE iBATHWATER, que analitza la presència del coronavirus en aigües de bany, residuals i clavegueram, es du a terme paral·lelament a Barcelona i a Berlín. A la nostra ciutat, se centra en les aigües litorals.

Inicialment, la recerca se centrava a millorar la qualitat de l’aigua de bany després d’episodis de pluges. Amb la crisi sanitària, però, s’hi ha incorporat també l’anàlisi del virus. En el marc d’aquesta investigació, s’analitza de manera contínua l’aigua de dues platges de la ciutat, la del Somorrotro i la del Bogatell. Segons ha informat l’Ajuntament, se’n recullen dades des del mes de juny i les primeres mostres han donat negatiu.

A les dues platges s’hi ha instal·lat una estació de control de la qualitat microbiològica de l’aigua. A l’interior, dos dispositius en mesuren la qualitat i la presència de dos microorganismes indicadors de contaminació fecal. La informació arriba constantment a un centre de dades. Ara bé, aquí també s’agafen mostres de 50 litres i es porten a uns laboratoris de la Universitat de Barcelona -especialitzats en l’estudi de patògens-, que analitzen amb tècniques moleculars la presència del SARS-CoV-2, entre altres virus.

Estació d'anàlisi de coronavirus en aigües

Estudi als barris: Poblenou, Sarrià i el Carmel

Aquest projecte, batejat com a H2020 SCOREWATER, s’està duent a terme a tres ciutats: Barcelona, Göteborg (Suècia) i Amserfoort (els Països Baixos). Se centra en analitzar la correlació entre la qualitat de les aigües residuals, la qualitat de vida (dieta, salut, antibiòtics…) i els hàbits ambientals com l’ús de tovalloletes, olis o greixos. L’extracció d’aquestes dades permet fer campanyes de sensibilització ciutadana per evitar l’abocament de residus impropis al clavegueram.

A més, ara s’hi també estudia l’impacte del coronavirus en l’àmbit de barri. És en el marc d’aquest estudi que al setembre s’instal·larà una primera estació de qualitat d’aigües residuals al Poblenou, i posteriorment se’n faran dues més, una a Sarrià i l’altra al Carmel.