Comerç emblemàtic Barcelona

El grup de treball sobre els comerços emblemàtics torna a reunir-se per desenvolupar mesures per protegir, preservar i promocionar aquests establiments i evitar-ne el tancament. En les trobades hi participen la regidoria de Comerç, amb la regidora Montserrat Ballarín al capdavant, tots els grups municipals del consistori i representants de l’Associació de Comerços Emblemàtics. Una de les propostes que hi ha sobre la taula és la creació de noves microrutes o rutes turístiques que uneixin aquests establiments històrics.

De fet, es tracta d’una iniciativa que ja s’ha dut a terme, per exemple, a Ciutat Vella, on el març passat es va organitzar una ruta pels comerços centenaris.

L’entitat treballarà en la revisió del Catàleg de Comerços Emblemàtics -que aplega més de 200 establiments– i també analitzarà si es pot modificar la Llei de patrimoni cultural amb la incorporació de formes concretes d’activitat comercial, ampliant-ne o revisant-ne la catalogació. En paral·lel, també es vol impulsar que aquests comerços puguin participar en activitats culturals. També es vol ampliar i actualitzar el web del fons d’imatges del comerç de Catalunya.

Un altre dels eixos del grup de treball és el manteniment i conservació dels establiments. Amb aquest objectiu s’editarà una guia de bones pràctiques per a la conservació de la imatge exterior dels locals comercials i també es volen impulsar ajudes per garantir-ne la preservació.

Josep Maria Roig, de l’Associació dels Establiments Emblemàtics de Barcelona, valora que “per primera vegada”, a la taula de treball hi hagués representants de “tots els grups polítics. Ja no és una qüestió d’un o altre partit”, ha explicat a betevé. Roig ha denunciat que “mentre el regidor de Comerç va ser Agustí Colom no es va fer absolutament res per preservar els emblemàtics”.

Comerços històrics que tanquen

Aquest 2020 el degoteig d’establiments emblemàtics que tanquen no s’ha aturat. El darrer a abaixar la persiana definitivament ha estat el restaurant Casa Agustí, al número 5 del carrer de Bergara, a la Dreta de l’Eixample.