Les pessetes tenen els dies comptats, concretament fins al 31 de desembre del 2020, moment en què el Banc d’Espanya les deixarà de canviar per euros. Des que es coneix la notícia, el degoteig de persones que volen fer el canvi de moneda és constant a la sucursal que l’entitat té a la plaça de Catalunya. El fet que s’hagi anunciat la data límit per poder fer el canvi ha fet que, els usuaris que encara disposen de pessetes, s’hagin preocupat per canviar-les. Una usuària ha explicat a betevé com, arran de la campanya informativa que ha impulsat darrerament l’entitat bancària, ha regirat els calaixos per recuperar les pessetes desades des de feia anys, “n’he trobat, fins i tot, de republicanes, de la meva àvia”, comenta.

Usuaris canviant pessetes a euros

Quines pessetes es poden canviar?

El Banc d’Espanya informa que el preu de canvi que ofereix és de 166 pessetes amb 386 cèntims per euro. En cap cas es fa cap valoració diferent, tot i que les monedes siguin antigues. De fet, l’entitat només accepta el canvi de les pessetes posteriors al 1939. Un usuari explica que es pensava que les monedes antigues que guardava tenien més valor “la intenció que teníem era la de fer un viatge però, amb el que hem pogut canviar, només ens arriba per un vermut”, indica.

L’entitat posa a disposició dels clients, tant al web com a les oficines físiques, una llista per a poder verificar les monedes i bitllets bescanviables. Informa també que accepten els bitllets que tinguin algun dany això sí, han de tenir més del 50 % de la seva superfície.

El Banc calcula que hi ha pendent de retornar 1.600 milions d’euros en pessetes

L’entitat calcula que, ara per ara, encara hi ha pendent de retornar l’equivalent a 1.600 milions d’euros en pessetes. Creuen que, per diverses raons, algunes mai es retornaran “alguns turistes potser se’n van endur anys enrere, quan ens van visitar, cap als seus països d’origen. També hi ha qui les guarda per motius sentimentals, com a regal o herència per als seus fills o els seus nets. O simplement moneda que s’hagi pogut perdre o extraviar”, explica en Luís Expósito director de la sucursal de Barcelona.

Formulari per canviar pessetes a euros

Tothom qui vulgui fer el canvi de moneda es pot adreçar a qualsevol sucursal del Banc d’Espanya. No hi ha límit de quantitat, tot i que se seguiran les mesures de seguretat establertes per evitar alguna possible operació de blanqueig de capital. Per tal d’evitar aglomeracions, l’entitat recomana que no s’esperi a l’últim dia per fer el canvi de moneda.

Fins fa uns mesos una botiga del passeig de Maragall, Sillatea, admetia pagar alguns dels seus articles amb pessetes.