L’Aeroteca és una botiga especialitzada en aviació que va obrir fa 34 anys a Gràcia. Amb el temps ha anat creixent i canviant de local. Ara el negoci tot just s’ha traslladat al 209 de la travessera de Gràcia. És un espai més visible on esperen poder créixer en nombre de visitants i ampliar així la flota de simuladors de vol.

Aquest espai busca apropar el món de l’aviació a tothom, persones a partir de 10 anys, tinguin o no coneixements de vol. Tenen llibres d’aviació, també programari, com el nou simulador de vol de Microsoft, amb què tothom està volant des de casa seva per tot el món. Però són sobretot les experiències amb simuladors de vol el que atreu més l’atenció dels visitants.

Alguns veïns els acaben de descobrir

Amb el local nou buscaven ser més visibles per arribar a més públic. I tot i que fa poc que han estrenat l’espai, perquè va coincidir enmig del confinament per la covid-19, diuen que ja hi ha veïns de Gràcia que encara no els coneixien i ara els han descobert gràcies a la ubicació nova. Altres visitants, però, ja en són uns incondicionals. És el cas d’Ivan Kam, que atret pel món de l’aviació va anar de ben jove a l’Aeroteca a fer els cursos d’aviació per a aficionats, i ara ja té la carrera de pilot: “Aquí hi ve molta gent, aficionada o pilot, és una bona forma de connectar amb gent, conèixer gent, tenir contactes, ens expliquem experiències entre nosaltres i també és una forma nova d’aprendre coses noves”, explica Ivan Kam.

Pilotar un avió amb 10 passatgers

Actualment tenen tres simuladors de vol, però ja tenen un espai reservat per tenir-ne més. El Beech 1900 és un simulador bimotor que pot volar a qualsevol part del món i on es poden asseure instructor i pilot per aprendre vol instrumental. Amb l’OVO-04 el visitant experimentarà la sensació de pilotar sol una avioneta. És com un ou que es mou, amb el qual normalment ofereixen el primer contacte amb l’aviació als visitants. Jordi Miguel i Creus, de l’Aeroteca, explica que amb aquesta simulació “el pilot pot sentir les seves pròpies maniobres en el cos o les turbulències meteorològiques”. L’estrella, però, de tota la flota és el Boeing 737, un avió de passatgers on caben fins a 10 persones, a més del pilot i l’instructor.

Ajuda per perdre la por de volar

Precisament el Boeing 737 és ideal per als cursos per perdre la por de volar que ofereixen des de fa 15 anys a l’Aeroteca, ja que simula a la perfecció un vol de passatgers. Durant tot un dia els participants reben classe amb un instructor i si ho volen també tenen l’opció de fer un vol real, acompanyats d’un psicòleg. El pròxim curs està programat per al 26 de setembre.