Un dels sectors més afectats per la crisi econòmica causada pel coronavirus és el dels autònoms. De fet, ja fa un parell de setmanes que la PIMEC va alertar que, si s’allargava la pandèmia, les petites empreses i els autònoms deixarien d’ingressar 10 mil milions d’euros. Per això, el Consell de Ministres ha aprovat diverses mesures pensades per flexibilitzar els pagaments dels autònoms mentre no reben ingressos econòmics o en reben molt pocs.

El pagament de quotes

Una de les principals crítiques dels autònoms al Govern espanyol ha estat que no se suspengui el pagament de quotes. Tot i que l’actualització de l’estat d’alarma permet als autònoms treballar, bona part de l’activitat econòmica està aturada i molts se’n ressenten. Ara l’executiu central atén parcialment la petició en relació amb les quotes. La ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha anunciat que s’estableix una moratòria de sis mesos en els pagaments a la Seguretat Social de les cotitzacions dels autònoms i les empreses. També s’ajornen el pagament dels deutes amb la Seguretat Social fins al 30 de juny i, per últim, es fixa una moratòria de les quotes de març pels dies treballats i sense cap mena d’interès. Per aquelles persones a qui se’ls hagi cobrat l’import íntegre del mes, l’administració els tornarà els diners corresponents. A més, també entra en vigor una moratòria de tres mesos en el pagament de les hipoteques dels locals d’autònoms que hagin estat perjudicats per la crisi.

125.000 autònoms a Barcelona

El règim d’autònoms afecta a Barcelona prop de 125.ooo ciutadans. L’Ajuntament ha activat el telèfon 900533175, mitjançant Barcelona Activa, perquè els treballadors, els autònoms i les petites i mitjanes empreses puguin consultar totes les ajudes econòmiques disponibles per part del consitori, la Generalitat i l’Estat.

Les ajudes de la Generalitat

El govern català ja va anunciar el dia 17 de març una bestreta pressupostària per contrarestar els efectes negatius de l’emergència sanitària en els autònoms. Aquesta iniciativa, amb un pressupost de set milions i mig d’euros, consisteix en ajudes de fins a 2.000 euros per aquells autònoms que acreditin una reducció dràstica i involuntària dels ingressos pel coronavirus. Les ajudes es poden sol·licitar mitjançant el web del Departament de Treball. A banda, també hi ha una moratòria del pagament de tributs propis i cedits de la Generalitat fins que acabi l’estat d’alarma.