Atur

Una de les conseqüències més visibles de la crisi econòmica que ha provocat el coronavirus és la presentació d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per part de les empreses. Es tracta d’un mecanisme que permet a les empreses suspendre temporalment els contractes dels seus treballadors i que aquests passin momentàniament a l’atur.

“No ens hem d’alarmar”

Les xifres d’empreses, tant grans com petites, que presenten un ERTO no paren de créixer i, segons ha explicat a betevé el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, ho continuaran fent de forma significativa els propers dies. Tot i això, considera que “no ens hem d’alarmar” per aquest increment perquè moltes empreses no tenen unes altres mesures alternatives per respondre davant la crisi de la covid-19. A Catalunya, fins aquest dijous ja hi ha prop de 600 empreses que han presentat un ERTO, el que afecta més de 32.000 treballadors. D’aquestes empreses, 328 són de la demarcació de Barcelona (30.000 treballadors). Nissan és una de les últimes grans empreses que han anunciat un ERTO que afecta més de 3.000 treballadors. També ho ha fet la cadena de gimnasos DIR.

Qui paga el sou del treballador?

Ginesta recorda que l’ERTO facilita a les empreses que puguin suspendre durant uns dies els contractes laborals dels seus treballadors, i garantir d’aquesta manera que cobrin el salari. Són empreses que no tenen altres mecanismes per garantir les nòmines. En canvi, amb l’ERTO el treballador passa a estar en situació d’atur i, per tant, l’Estat li garanteix la retribució.

Es cobra el 100 % de la nòmina?

La prestació d’atur no garanteix el 100 % del salari, només el 70 % durant els sis primers mesos, i el 50 % si s’allarga més de mig any. Tot i això, hi ha casos en què les empreses poden pactar amb els treballadors una millora de condicions perquè puguin percebre fins a la totalitat del sou. De fet, el secretari general de Treball recorda que la Generalitat recomana a les empreses que hi hagi mesures de flexibilitat que complementin o millorin el sou dels treballadors mentre dura aquest expedient temporal.

El treballador manté les condicions laborals?

L’aplicació de l’ERTO no influeix en les condicions laborals del treballador, que continuaran sent les mateixes mentre dura la seva aplicació i un cop es reincorpori de nou a l’empresa. Ginesta recorda que l’ERTO extraordinari que el Govern espanyol ha adoptat també inclou que el comptador de l’atur es posi a zero un cop passi la crisi de la covid-19. És a dir, que si aquest treballador és acomiadat uns mesos més tard no se li tindrà en compte l’atur que han cobrat durant aquest període excepcional.