L’Ajuntament de Barcelona destina 7,5 milions d’euros en crèdits i subvencions a empreses de l’economia social i solidària i també de proximitat per a la seva reactivació després de la crisi del coronavirus. El sector a la ciutat està format per 4.500 empreses i organitzacions que representen el 7 % del PIB de Barcelona i donen feina a 60.000 persones. Els nous ajuts municipals volen facilitar la recuperació postcovid a aquestes empreses perquè “resisteixin al cop i se’n surtin”, segons ha dit el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni.

La major part dels diners del nou fons van destinats a facilitar l’accés a crèdits de finançament, amb més de 4 milions d’euros. Per això, l’Ajuntament ha fet un acord amb dues entitats de finances ètiques. Des del govern municipal calculen que aquesta mesura arribarà a 80 empreses i entitats i que permetrà conservar 500 llocs de treball. El consistori també destina 2,7 milions d’euros en subvencions. Aquests ajuts ja es poden demanar fins al 2 de juliol.

A més, conjuntament amb Barcelona Activa, s’ha posat en marxa un servei d’assessorament a entitats i cooperatives de cara a l’escenari postcovid. Aquest servei funciona des del mes d’abril i dona eines perquè les empreses puguin adaptar-se a la situació posterior a la pandèmia. Fins ara, gairebé un terç dels 443 assessoraments fets han estat a empreses del sector cultural.

Crida a consumir en comerços locals

Jaume Collboni ha defensat la supervivència de l’economia social i solidària per l‘escala “humana i personal” amb què treballa i ha recordat que el sector va ser la “solució” de moltes empreses que van entrar en fallida després de la crisi econòmica del 2008. A més, Collboni ha demanat als barcelonins que consumeixin en cooperatives, botigues, bars i restaurants del barri per “salvaguardar llocs de treball i empreses” que fomenten la “cohesió” social.

El nou paquet de crèdits i subvencions forma part del pla de xoc de 25 milions d’euros anunciat per l’Ajuntament, que entre altres coses també ofereix ajudes als propietaris de locals comercials que rebaixin el lloguer.