A Gràcia hi ha dues de les botigues de discos més antigues de l’estat: Surco i Disco 100. Surco va complir 40 anys el 2014 i ara, Disco 100 també se suma a les quatre dècades. Per això, acabava de rebre el reconeixement dels premis Enderrock 2019. L’establiment va obrir el 1978 i, des del primer dia, ha apostat per una gran varietat musical. Tenen en estoc 120.000 discos i 15.000 vinils, a més de venda en línia i música en viu a la mateixa botiga.

Aposta per una gran varietat musical

Disco 100 va obrir fa 40 anys al carrer de l’Escorial, 100. Per això, va afegir el número 100 al nom de la botiga. En aquell moment, els discos més venuts van ser ‘Grease’ i ‘Febre del dissabte nit’ i eren pocs autors els que concentraven les vendes. Ara, això ha canviat i com explica la segona generació de Disco 100, Dan Yul Mayor: “Abans hi havia molta menys oferta, però es venia molt més d’un article”. Posa com a exemple una revista del 1981 en què “hi ha una llista d’unes 30-40 novetats”, mentre que ara “setmanalment, en surten com 200”.

El volum de discos va anar creixent i es van haver de traslladar de local, tot i que van continuar molt a prop, al carrer de l’Escorial, 33.

120.000 discos en estoc i 15.000 vinils

La varietat continua sent la característica de la botiga. De fet, ara hi ha 120.000 discos en estoc i 15.000 vinils. Això és possible gràcies que no exposen els discos sinó les fotocòpies de les portades i, d’aquesta manera, poden emmagatzemar un nombre més gran de títols. Així també tenen espai per afegir recomanacions i crítiques en un mar de diferents estils. Com diu el Dan Yul Mayor “entrar aquí és com entrar en una biblioteca i dir… i ara què compro? Doncs tens com recursos per anar buscant”. També, hi ha guies o directoris per gèneres per destriar en cubetes on conviuen música antiga, sarsuela, reggae, ska i electrònica.

Varietat, venda en línia i música en viu

Pels responsables de la botiga, el secret del seu èxit és la varietat. També, han intentat adaptar-se als nous temps i incloure la venda en línia i la música en viu a la botiga amb presentacions de discos i amb el Record Store Day.