Des de l’inici del desmantellament de les parades del Mercat de l’Abaceria a mitjans de gener només en queden la meitat. També s’han començat a tirar a terra les parades exteriors que conformen part del perímetre. Les màquines i els operaris treballen a bon ritme i les obres s’estan duent a terme seguint el calendari previst, segons l’Ajuntament. Aquesta feina s’allargarà unes setmanes més.

mercat abaceria imatge enderroc des de pis superior

Deixar net l’edifici a l’estiu

Després començarà una nova fase en què els operaris hauran de retirar la coberta que té plaques d’uralita i es farà seguint els protocols de seguretat estipulats. Posteriorment, s’iniciaran les tasques per enderrocar la part alta de l’edifici, com els sostres i les parets. Tampoc no se’n conservarà ni el paviment ni la solera. La previsió és que a finals d’estiu quedi únicament l’esquelet del mercat, és a dir, l’estructura metàl·lica de l’edifici, que està catalogada. El mercat quedarà net i es tancarà durant uns mesos fins que comencin els treballs del nou equipament.

mercat abaceria projecte reforma

Com serà el nou Mercat de l’Abaceria?

No serà fins al primer trimestre del 2020, com s’havia previst, quan arrencaran les feines per construir el mercat definitiu al barri de la Vila de Gràcia, amb una superfície de 3.595 m2.

Mercat Abaceria projecte reforma

El recinte estarà format per dues plantes de carrer i un espai soterrani destinat a l’aparcament, amb 52 places, els magatzems i la zona de logística. A la planta que hi haurà a nivell de carrer es trobaran les parades i comerços (43 establiments interiors d’alimentació i 13 d’exteriors no alimentaris), i a la planta superior s’hi ubicaran els serveis, les sales polivalents per a entitats del barri i els tallers que s’hi vulguin impartir.

Amb la rehabilitació en marxa, l’Ajuntament vol preservar l’equipament més important del barri pel que fa a l’oferta d’alimentació fresca i saludable. L’objectiu és mantenir un nombre elevat de petits comerços de proximitat i els llocs de treball associats, fomentar el paper vertebrador i de cohesió social del mercat, així com fomentar l’entrada de nous operadors per complementar l’oferta (nou espai d’economia cooperativa i un autoservei). Un altre objectiu que persegueix la reforma és aconseguir un edifici totalment sostenible. Segons l’Ajuntament la previsió és que l’estiu de 2022 el mercat es pugui inaugurar.

Els botiguers, instal·lats a la carpa provisional de l’Abaceria

Mentrestant, els paradistes treballen a la carpa provisional (1.900 m2) que hi ha instal·lada al passeig de Sant Joan entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret i de la Indústria. S’hi van instal·lar el mes de juliol. La singularitat d’aquest espai és que té un altell de 400 m2 on hi ha les oficines d’administració i una sala destinada a acollir esdeveniments culturals i veïnals.

Un mes després de l’estrena del mercat a la carpa els botiguers en van fer un bon balanç i fins i tot van assegurar que havien notat un increment de les vendes respecte dels mesos anteriors.