La gentrificació, el dret a l’habitatge i l’especulació immobiliària han estat els temes centrals del debat “Ciutats contra l’especulació”, que s’ha celebrat aquest dissabte al MACBA. Barcelona pretén posar sobre la taula el paper de la ciutat per vetllar per aquells que viuen en un món cada cop més urbà, més globalitzat i amb més repte, com la lluita contra les desigualtats o el canvi climàtic. Aquest dissabte a la tarda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la sociòloga de la Universitat de Columbia, Saskia Sassen, han debatut sobre com poden lluitar els governs locals contra la gentrificació i els poders globals.

La gran pregunta de la jornada ha estat què poden fer els governs locals per lluitar contra la gentrificació i els grans poders globals. Per parlar de Barcelona i de l’especulació immobiliària que es viu a la ciutat hi ha assistit l’alcaldessa, Ada Colau. L’altra ponent ha estat la sociòloga Saska Sassen, que té una llarga trajectòria analitzant els impactes de la globalització en grans ciutats, han debatut sobre aquest fenomen.

Per Sassen un dels grans problemes és que les empreses que hi ha darrere de l’especulació immobiliària tenen un gran poder. A la vegada, també en denuncia la invisibilitat, cosa que al seu entendre, dificulta molt la lluita contra aquest fenomen.

Per la seva banda, Ada Colau, ha assegurat que Barcelona està vivint una bombolla d’especulació immobiliària i ha recordat els narcopisos com una de les conseqüències d’aquesta situació. Colau ha proposat crear una gran aliança entre ciutats per pressionar els governs centrals i que posin remei a la gentrificació. L’alcaldessa ha denunciat que l’executiu espanyol més que impediments posa facilitats, en matèria fiscal, a les grans empreses especuladores mentre que els ciutadans han de pagar una gran quantitat d’impostos.

Treballadors de l’Ajuntament aprofiten per reclamar un “conveni digne”

Una vintena de treballadors de l’Ajuntament han aprofitat l’acte per visualitzar la seva protesta i reclamar un “conveni digne”. Els treballadors han tret cartells enmig del debat per reclamar un nou conveni amb una jornada de 35 hores setmanals i recuperar el poder adquisitiu que asseguren que han perdut des del 2010. Asseguren que el govern municipal no té cap intenció d’arribar a un acord.