L’Equip de Policia de Barri s’amplia i ja està present a la meitat de la ciutat. 22 agents s’incorporaran, des d’aquest mes, a treballar als districtes de Sants-Montjuïc i Ciutat Vella. Els equips faran la mateixa tasca que ja es du a terme a Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu, on els agents de proximitat van començar a patrullar el 2017. L’Ajuntament assegura que el servei va néixer “fruit de la demanda de la ciutadania” i reconeix que cal “dotar-lo de més recursos”.

Es tracta d’agents que, majoritàriament de forma voluntària, han rebut formació especialitzada d’un equip multidisciplinar, enq uè s’han abordat aspectes relacionats amb els drets humans, la igualtat o la comunicació. Des d’aquest mes, els 22 agents començaran a treballar als districtes de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc (11 en cada districte) i s’encarregaran de resoldre problemes de convivència i de seguretat a través del contacte directe amb associacions, veïns i altres col·lectius.  Durant l’acte d’entrega dels diplomes aquest dijous, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha explicat que el 2019 està previst culminar el desplegament de l’Equip de Policia de Barri a tots els districtes. El mes de novembre d’aquest 2018, serà el torn de Gràcia, Horta-Guinardó i les Corts i, a principis de l’any vinent, s’hi sumaran Sarrià – Sant Gervasi i l’Eixample. En total, els equips disposaran de 74 membres de la Guàrdia Urbana. Recasens ha agraït la tasca dels agents que, de forma voluntària, han volgut formar part d’aquest cos i ha reconegut que “cal dotar-los de més recursos”. A més, afirma que la seva tasca és fonamental per poder “distingir els problemes de seguretat dels de convivència”.

Una policia de proximitat

L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que la proximitat “forma part de l’ADN de la Guàrdia Urbana” i que, en contra del que es pugui pensar, la tasca dels agents desplegats als barris és, en aquests moments, més important que mai.  Colau creu que durant els atemptats del 17 d’agost a la Rambla, la proximitat en el territori “va ser clau per donar resposta des de el minut zero” i ha afirmat que una policia propera als ciutadans pot ajudar a preveure situacions de perill. L’alcaldessa ha recordat que s’han convocat 150 places per formar part del cos de la Guàrdia Urbana i que aviat s’incorporaran 117 agents que van superar els exàmens el 2017.

Nou Barris, el districte pioner

La policia de barri ja funciona als districtes de Sant Andreu i Sant Martí des de fa mesos. Nou Barris, però, va ser el primer punt de la ciutat on es va desplegar aquest model policial ara fa gairebé un any. Durant aquest temps s’ha duplicat l’atenció al veïnat amb la gestió d’un miler de casos. Aquí, hi treballen 13 agents i cadascú és la persona de referència i especialitzada en cada barri.