Una trentena d’entitats s’han unit en una plataforma per lluitar contra la gentrificació que està expulsant els barcelonins de la ciutat, i han convocat una manifestació unitària el dissabte 12 de maig als Jardinets de Gràcia. Consideren que Barcelona està en venda i asseguren que no marxaran sense abans lluitar i assenyalar als qui s’estan enriquint amb el negoci de l’habitatge.

La plataforma de veïns que conformen #BCNnoEstaEnVenda denuncien que hi ha una situació d’emergència d’habitatge a la ciutat fruit de desnonaments invisibles i de pujades de lloguer impossibles de pagar que expulsen els veïns de casa seva. Entre les entitats que impulsen aquesta mobilització hi ha el Sindicat de Llogaters, la PAH, la FAVB, l’Observatori DESC, Arquitectes sense fronteres o la CGT, entre d’altres.

La manifestació el dia 12 de maig va acompanyada d’un manifest conjunt de totes les entitats en què es comprometen a lluitar per derogar l’actual LAU (Llei d’arrendaments urbans), que consideren l’origen de tots els problemes, i a treballar per assegurar contractes de lloguer estables que es renovin automàticament excepte quan hi hagi una necessitat familiar de primer grau de la propietat. També exigeixen a les administracions un turisme respectuós, aturar la destrucció del comerç de proximitat i la destrucció del medi ambient que generen els vehicles privats i l’activitat dels creuers del port, i que l’espai públic de la ciutat sigui per viure-hi i no per fer negoci. Els organitzadors de la protesta encara no han volgut revelar el recorregut de la manifestació però diuen que volen assenyalar els principals responsables de l’actual bombolla del lloguer. Els fons voltors, els especuladors i els grans tenidors locals son els principals causants d’uns preus dels lloguers completament disparats i que estan obligant els veïns a abandonar els seus barris. També diuen que estan disposats a resistir en els seus pisos tot i la pressió que esta exercint el gran capital.