La tretzena edició del Swab no omplirà enguany el Pavelló Italià de Fira de Barcelona, per on l’any passat van passar 15.000 visitants i on es van reunir més d’una setantena de galeries de tot el món. Ara, la crisi sanitària del coronavirus fa inviable garantir un esdeveniment segur per a la tardor, així que la Fira Internacional d’Art Contemporani proposa per primera vegada un format 100 % digital que se celebrarà de l’1 al 15 d’octubre.

Swab 2020 es podrà visitar de forma virtual a través d’una aplicació mòbil interactiva dissenyada per un equip d’arquitectes i programadors a mode de videojoc 3D amb l’objectiu d’aportar qualitat sensorial als visitants en línia i proporcionar una experiència propera al format físic. D’aquesta manera, l’usuari podrà passejar pels passadissos, visitar els estands i establir contacte amb els expositors.

 Programa del Swab 2020

En el seu Programa General, la fira recull una selecció de galeries locals, com ADN Galeria o Ana Mas Projects, i d’internecionals, com la francesa Lily Robert o Embajada, provinent de Puerto Rico, que representen artistes nascuts a partir del 1970. Entre els expositors es manté la subsecció Emerging, per a projectes amb menys de cinc anys d’antiguitat. Continua també el programa Swab Seed, que suma ja sis edicions i que dona visibilitat a plataformes independents i projectes autogestionats per artistes, com els catalans Groc Projects o Trama 34. Les fàbriques de creació barcelonines Hangar, Fabra i Coats i La Escocesa seguiran tenint el seu lloc dins del programa instal·latiu Ephemeral, que en aquesta ocasió plantejarà obres digitals que es qüestionen com aquest mitjà l’obra o la reflexió cap a un aïllament o distanciament social. El programa On Paper, que reinterpreta el llenguatge artístic del paper, explorarà en aquesta edició el seu diàleg amb altres materials com acetats i lones tèxtils per arribar a una reflexió sobre la bidimensionalitat.

Àsia, protagonista de la 13a edició

Les tendències artístiques més actuals de Corea del Sud quedaran reflectides al programa Focus Korea, que combinarà l’imaginari tradicional coreà amb formats contemporanis a partir de quatre galeries del país, entre les quals Art Delight i Gallery Mei. La secció de videoart de la fira, Video Box, se centrarà enguany en els projectes audiovisuals de sis de les galeries més representatives del sud-est asiàtic, entre les quals es troba la tailandesa Gallery VER i la filipina Pablo Gallery.

Col·leccionar a través de la pantalla

El programa de col·leccionisme internacional que el Swab promou en cada edició es passarà també al format digital i mantindrà les visites virtuals a cases de col·leccionistes de fins a cinc països diferents per conèixer les seves peces més singulars. De la mateixa manera, les xerrades, debats i taules rodones que s’organitzen cada any dins del Swab Thinks es traslladaran al format en línia a través de videoconferències que s’anunciaran properament.