El primer edifici de cohabitatge de titularitat municipal està gairebé enllestit. La cooperativa La Borda va posar-hi la primera fusta —en lloc de la primera pedra— el febrer de 2017 i ara es prepara per polir els darrers detalls d’un immoble diferent i que es podrà inaugurar aquest setembre.

L’Ajuntament va cedir a l’entitat La Borda la gestió del terreny, situat al número 83 del carrer de la Constitució, durant 75 anys per construir-hi un model de veïnatge diferent, en què no hi haurà propietaris ni inquilins i on els veïns pagaran una quota mensual per sota del preu del mercat.

El cohabitatge fomenta, precisament, l’ús dels espai comunitaris, que guanyen pes davant les zones d’ús privat o individual, com són pisos. En aquesta finca els habitatges tindran els serveis bàsics, però els veïns podran rentar la roba a la bugaderia comunitària o cuinar i menjar a la cuina menjador habilitat a la planta baixa. A més, l’edifici disposa d’una sala polivalent per fer-hi diferent activitats i dues habitacions independents per a possibles visites.

Un edifici energèticament infal·lible

Una altra de les característiques d’aquest immoble és l’alta eficiència energètica. La temperatura de la finca està centralitzada en un hivernacle central amb sostre retràctil que permetrà mantenir l’escalfor durant l’hivern i deixar córrer l’aire a l’estiu. A més, l’energia elèctrica es genera a través de biomassa.

El material principal amb què s’ha construït és la fusta, el que genera un menor impacte en l’entorn i la generació de residus. Una tria que també afecta directament en el cost total d’aquesta obra, que és de tres milions d’euros.