Quan estigui fet, a l’edifici de La Borda (al barri de la Bordeta) viuran 28 unitats familiars o de convivència. Tindrà sis plantes (serà l’edifici de fusta més alt de tot l’estat) i els pisos es diferenciaran en tres mides: S, M i L. Cadascuna tindrà un lloguer diferent (que els cooperativistes anomenen quota d’ús mensual): 400 € per als pisos més petits, 560 € els mitjans, i 680 € els més espaiosos.

Tot i així, La Borda té la voluntat que, al llarg dels anys, el preu mitjà rondi els 460 €. Segons el secretari de l’entitat, Adrià Garcia, l’objectiu d’aquest model és “lluitar contra l’habitatge especulatiu”; per això, diu, “ha de tenir un impacte i un múscul perquè incideixi en el preu del mercat”.

Un model 100 % col·laboratiu

Més enllà dels pisos pròpiament dits, La Borda tindrà grans espais comuns. El primer que es construirà serà una bugaderia, ja que els pisos no tindran rentadores; més endavant també hi haurà un gran menjador comú i una sala polivalent per fer-hi activitats.

També s’ha compartit el finançament de la construcció: cada soci de la cooperativa ha aportat 17.000 € inicials; a més a més, el responsable de Coop57, Ramon Pasqual, ha dit que s’obrirà una línia de finançament oberta a tota la ciutadania, amb participacions de 1.000 € cadascuna; la previsió és que es puguin aconseguir 800.000 euros en aquesta modalitat.

L’edifici, de la cooperativa; el solar, de l’Ajuntament

Una altra peculiaritat que fa única La Borda és que el solar no és privat. Mentre que l’edifici serà propietat de la cooperativa, el terreny és de titularitat municipal; és a dir, l’Ajuntament l’ha cedit per un període de 75 anys a La Borda, prorrogables a 15 anys més. Aquesta pràctica es coneix com a cessió d’ús.

En l’enterrament de la primera fusta també hi ha participat el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, qui ha assegurat que el model de cohabitatge que sosté La Borda “encara és una posició minoritària, fins i tot en sectors progressistes”. En aquest sentit, ha assegurat que el consistori “farà tota la feina per conscienciar sobre cohabitatge” per animar a la creació de projectes similars. De fet, l’Ajuntament ja ha tret a concurs set solars municipals més.