Després que l’Ajuntament hagi anunciat una subvenció als propietaris dels locals per tal d’incentivar que rebaixin els lloguers, les reaccions d’associacions de comerciants i botiguers no s’han fet esperar. Arran de la crisi del coronavirus la majoria de comerços van haver de tancar. Això els ha generat pèrdues econòmiques i des de l’inici demanaven ajuts per fer front als lloguers.

Per tant, en general, han vist amb bons ulls que el govern municipal hagi posat fil a l’agulla. Consideren, però, que els imports que s’ofereixen als propietaris dels locals per incentivar les rebaixes en els lloguers no seran prou incentiu per propiciar aquests descomptes. Consideren que les subvencions haurien de venir del Govern espanyol: “L’Ajuntament de Barcelona té un pressupost massa petit per prendre mesures econòmiques estructurals. Això li correspondria al govern central, que no ho està fent. No està prenent mesures reals més enllà de l’ERTO”, ha declarat Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta.

Tot i així en els casos en què els propietaris accedeixin a rebaixar els lloguers, els comerciants demanen agilitat en els tràmits. “En aquests moments tan durs per al comerç, demanem a les administracions que tinguin mà ferma i que siguin àgils a l’hora de fer la tramitació”, ha declarat Alfons Barti, director de Barcelona Comerç. Asseguren que qualsevol ajuda que puguin rebre serà molt benvinguda, sempre que no els generi més desgast a l’hora de poder tramitar-la.

Demanen que es promocioni el comerç de barri

Els botiguers demanen al consistori que centri els esforços a fer campanyes que impulsin els veïns a comprar als comerços de barri. “Els clients han de saber que les nostres botigues són espais segurs”, ha comentat Barti. Creuen que les compres a grans plataformes fetes per internet han estat una bona mesura durant el confinament però que ara, amb les botigues de barri obertes, els clients han de tornar.

Per això també consideren important donar un valor afegit als clients. “Al final has de saber com volen el cafè o com els agrada que els facis la torrada”, afegeixen.