La Coordinadora de Residències 5+1 portarà el govern català a la justícia pel confinament de la gent gran als geriàtrics. La portaveu de l’associació, Maria José Carcelén, considera que, amb el tancament, la Generalitat està vulnerant els drets fonamentals dels usuaris i se’ls provoca un perjudici irreparable:

“Què hem de fer, tancar-los a dins i llençar la clau al mar 8 anys, dos anys, un mes?”

Carcelén posa el crit al cel davant d’una situació que considera injusta: “Per aïllar una persona dins del seu domicili es necessita un estat d’alarma. Què pensaria la població si els diem que no pot sortir de casa, oi que tots pensem que és una vulneració dels drets fonamentals? Doncs és el que s’està fent a la gent gran”.

Des de la coordinadora reclamen tenir més veu en les decisions de la Generalitat i reivindiquen que els objectius dels familiars són diferents dels de la patronal ACRA: “El seu interès és tenir poca feina, no gastar EPIS i, evidentment, que no controlem. Nosaltres volem seguretat per als nostres familiars”, rebla. No és la primera denúncia que fa la Coordinadora, ja va portar a la fiscalia la gestió dels centres durant la pandèmia.

El Departament de Salut no permet les visites ni tampoc les entrades i sortides en 631 centres del país. Concretament, la resolució afecta els geriàtrics de Barcelona i 14 poblacions més de l’àrea metropolitana, l’Alt Empordà, la regió sanitària de Lleida, les comarques del Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i els municipis de Ripollet, Terrassa i Sabadell.