L’anunci del govern català que Catalunya no canviarà a la fase 2 dilluns, 7 de desembre, i que la desescalada s’atura 15 dies ha caigut com una galleda d’aigua freda en els centres comercials. Els operadors i els establiments que hi ha en aquestes grans superfícies són els grans damnificats perquè, tret dels que estan considerats essencials, hauran de seguir tancats, com a mínim, fins al 21 de desembre. La decisió és un cop molt dur per a aquests locals, que ja s’han perdut el Black Friday i ara, diuen, ja poden donar per perduda la campanya de Nadal.

Els centres comercials han fet un comunicat conjunt en què han deixat clar que són l’única activitat que continua tancada des del 30 d’octubre. Sense Black Friday i sense encetar la campanya de Nadal, asseguren que això suposarà pèrdues per al sector de més de 1.200 milions d’euros. Aquestes són unes setmanes que representen el 30 % de la facturació anual.

Sentiment de discriminació

Aquests grans establiments demanen posar fi a la “discriminació” que, diuen, pateixen per part de la Generalitat. Volen poder obrir en les mateixes condicions que els locals que no es troben dins de centres comercials: amb distàncies, higiene de mans, mascareta i una limitació de l’aforament del 30 %. Alhora, insisteixen que no són un focus de contagi del coronavirus. “Des del 7 de juny i fins ara, no hi ha hagut cap contagi entre treballadors dels centres comercials“, assegura Gerard Cutal, gerent de L’Illa Diagonal.

El tancament actual, apunten aquestes grans superfícies, afecta 3.400 petites empreses i més de 70.000 treballadors, entre directes i indirectes.

L’Illa Diagonal, més apagada que mai

Ni la decoració ni els llums de Nadal aconsegueixen il·luminar els passadissos més foscos de L’Illa Diagonal. Aquí, gairebé un centenar de botigues continuen tancades i seguiran així durant força dies més. Totes tenien previst obrir aquest dilluns; fins i tot havien començat a preparar-se. El gerent d’aquest centre demana a la Generalitat que “reflexioni” i acabi permetent-ne l’obertura.

Al Centre Comercial Glòries s’han pogut veure dos escenaris diferents: el primer, a la planta superior, la que dona a l’aire lliure, ple de vida comercial i social. Les botigues que tinguin una entrada directa al carrer, a l’exterior, sí que poden obrir. En canvi, a la planta inferior de les instal·lacions gairebé tot eren tanques, llums apagats i persianes abaixades. “Moltes botigues i el petit comerç que formen els centres comercials veuen complicada la seva subsistència l’any vinent”, lamenta el portaveu del sector a Catalunya, Víctor García.

Alguns consumidors tampoc no entenen que moltes botigues d’aquests centres no puguin apujar la persiana quan hi ha grans superfícies que sí que poden fer-ho. “Que El Corte Inglés estigui obert i això estigui tancat… És molt penós, la veritat“, ha explicat a betevé una compradora. D’altres, en canvi, consideren que la pròrroga de les restriccions és fruit de la irresponsabilitat ciutadana. “És la conseqüència que la gent no s’ha comportat”, ha dit una altra veïna.