El primer balanç de l’activitat turística aquest estiu deixa xifres negatives per als diferents agents del sector. El Gremi d’Hotels de Barcelona va tancar el juliol amb una ocupació mitjana d’un 84 %, el que suposa un 3 % menys que el mateix mes de l’any passat. El descens de la facturació va ser, però, encara més important: una caiguda d’un 10 %. És la conseqüència, segons el gremi, de les rebaixes que han hagut de fer per omplir habitacions i combatre la frenada de la demanda. Les dades confirmen la tendència que ja havien anunciat els hotelers al començament de l”estiu.

Un escenari similar dibuixa la patronal dels apartaments turístics, Apartur. En aquest cas, l’ocupació s’ha mantingut com altres anys, en un 93 %, però els ingressos han minvat entre un 5 % i un 10 %, perquè també han hagut d’abaixar els preus. El president d’Apartur, Enrique Alcántara, atribueix la desacceleració a l’atemptat de la Rambla de fa un any, als problemes de l’aeroport del Prat, que li han donat “mala fama”, o al clima polític dels últims mesos a Catalunya. “Barcelona no és la Barcelona ideal que era fa 12 mesos”, diu Alcántara, “és una Barcelona pitjor” i demana que es rebaixi la tensió política.

Menys poder adquisitiu

Els comerciants dels eixos turístics afegeixen altres factors per explicar el descens que han notat els últims dos mesos en el consum dels visitants. Enumeren, per exemple, la vaga de taxis (durant la qual van facturar entre un 15 % i un 25 % menys) o l’agressió a un turista per part d’un venedor ambulant. Gabriel Jané, president de Barcelona Oberta, creu que l’Ajuntament no fa prou per contrarestar la “mala imatge que donen de Barcelona” incidents com aquests i reclama “més promoció de la ciutat en l’àmbit internacional, i sobretot el restabliment de l’ordre públic, de la neteja i de la seguretat“.

Tant comerciants com hotelers coincideixen a assenyalar una pèrdua dels turistes amb més poder adquisitiu, i per això demanen que es posi l’èmfasi a recuperar aquests visitants estrangers i en el foment del turisme de qualitat. A pocs dies de tancar el mes d’agost, la previsió del Gremi d’Hotels és que l’ocupació encara sigui més baixa que al mes anterior. Tot i això, al juliol, Barcelona va continuar encapçalant el rànquing de ciutats espanyoles amb més pernoctacions hoteleres: uns 2 milions, entre turistes estrangers i espanyols, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística.