El col·lectiu autoanomenat Las Kellys, que representen les cambreres de pis —el personal que s’encarrega de la neteja dels hotels—, s’ha concentrat aquest dissabte a la plaça de Sant Jaume per exigir la fi de les externalitzacions. Denuncien que “el 70 % dels hotels tenen la neteja externalitzada” des de l’aprovació de la darrera reforma laboral el 2012. Segons expliquen, això suposa que una treballadora “en lloc de cobrar de mitjana 1.200 euros per vuit hores de feina, en percebi uns 700”.

Un centenar de treballadores s’han mobilitzat per fer pressió i perquè tiri endavant l’anomenada “Llei Kelly”, una reforma de l’actual marc laboral per fer que una empresa no pugui externalitzar la gestió de l’activitat principal. En aquest sentit, les treballadores recorden que aquest mes d’abril, el PSOE es va comprometre a liderar parlamentàriament aquesta mesura. Des de l’1 de juny, Pedro Sánchez ja no és el líder de l’oposició, sinó que és president de l’executiu central, és per això que les netejadores d’hotels li reclamen ara complir el que va prometre. En aquest sentit, la portaveu de les cambreres de pis, Juana Mújica, ha recordat que Sánchez “es va comprometre a canviar la llei per canviar la reforma laboral de 2012, que abusa de nosaltres”, ha dit.

Durant la protesta, diverses empleades han denunciat les dures condicions laborals que els toca viure. Afirmen que algunes d’elles cobren menys de 2 € per cada habitació que netegen, i a això s’hi suma el desgast físic que implica la feina. De fet, una d’elles ha denunciat que l’han acomiadada, després de nou anys de contracte, just quan s’ha agafat la baixa per tendinitis.

Suport d’alguns partits polítics

Diversos representants de grups polítics han participat a la mobilització de les “kellys”. Entre aquests, regidors municipals del PSC —el partit que aquest dissabte ha estat interpel·lat—, així com de Barcelona en Comú com de Catalunya en Comú i del PDeCAT. La regidora socialista Carmen Andrés ha reconegut que “hi ha hagut converses” orientades a “canviar l’Estatut dels Treballadors”, mentre que comuns i demòcrates han recordat la promesa de Pedro Sánchez: “És lamentable que el PSOE, ara que és al govern, sembla que s’oblidi d’allò que va prometre”, ha dit Jaume Asens, mentre que Francina Vila ha recalcat que “el nostre grup parlamentari a Madrid —el PDeCAT— té força i farem valer els nostres escons”.