(ACN)  Al supermercat “sostenible” Yes Future no s’hi troben productes en envasos de plàstic d’un sol ús. Els clients s’enduen els aliments, que compren a granel, en recipients que porten de casa o envasos reutilitzables o biodegradables del mateix establiment. “Hem intentat que el client pugui fer la compra [completa] a granel d’una forma sostenible en un mateix espai amb producte ecològic”, ha explicat a l’ACN un dels cofundadors del supermercat, l’Alejandro Martínez, que apunta que no tenen constància que existeixi un altre establiment així a l’estat. “És el futur cap al qual hem d’anar”, assegura el cofundador. Al setembre farà un any que van obrir al barri de Sant Antoni i explica que l’acollida del projecte ha estat “molt bona”. De fet, en menys d’un any Yes Future ha duplicat el nombre d’operacions de venda que registren mensualment.

Un supermercat sostenible

Martínez deixa clar que no són “una botiga a granel més” si no que són un “supermercat” en què pots trobar “gairebé de tot”: Des de llegums, pastes i arrossos; a productes de neteja passant per begudes o utensilis d’higiene personal. En canvi, no venen productes frescs com fruita, verdura o llet, tot i que estan estudiant incloure’n alguns, com el iogurt o l’orxata. Tots els aliments són ecològics i la majoria també de proximitat.

“Triguem un temps en trobar el producte adequat”, descriu Martínez, que explica que busquen productors que “subministrin de forma sostenible”. També proven ells mateixos els aliments abans de comercialitzar-los i en el cas de productes d’altres països, aposten pel comerç just, ha afirmat la cofundadora del projecte Olga Rodríguez.

Compra amb “residus zero”

Una altra particularitat de la botiga és que aplica la filosofia de residus zero per reduir l’impacte mediambiental de la compra. D’aquesta preocupació va sorgir el projecte dels dos socis: “Vam veure que generàvem molts residus”, recorden els fundadors de l’establiment, que van tenir la idea de crear un supermercat en la qual poder fer una compra global de productes ecològics sense utilitzar envasos de plàstic d’un sol ús.

Els propietaris de Yes Future aclareixen que el plàstic no està vetat al seu supermercat sempre que sigui reutilitzable. De fet, animen els clients a portar “qualsevol recipient”, des de pots de vidre a tàpers de plàstic per endur-se la compra. “El primer dia agafen els envasos que tenim aquí [botelles de vidre, bosses de paper reciclat o envasos biodegradables]” i a partir de la segona compra s’animen a dur-los de casa, diu Martínez.

Dupliquen les vendes en menys d’un any

Yes Future ha duplicat les transaccions mensuals de venda en menys d’un any d’activitat. Quan van començar el projecte facturaven uns 650 tiquets de compra al mes mentre que ara ja en fan entre 1.250 i 1.300 mensuals. L’augment va coincidir amb l’aparició del supermercat als mitjans a principis del 2018 i des d’aleshores creixen entre un 3 i un 5 % cada mes.