Els restaurants no tenen l’obligació d’oferir aigua d’aixeta de franc als clients. De fet, són molt pocs els que ho fan a Barcelona. Els clients que en volen han de comprar-la en ampolles. Es tracta d’una tendència que alguns establiments, com el de Martí Joan, a l’Eixample, defensen pel gust de l’aigua. “Normalment no n’oferim d’aixeta perquè a Barcelona no és bona”, explica.

Els clients, sobretot turistes, s’estranyen d’aquest sistema. Una parella de Grècia, per exemple, confessa que beure aigua a Barcelona és molt car. “A Grècia és totalment gratuïta, aquí n’haurien de donar perquè és essencial per al nostre cos“. A més, cal sumar-hi les altes temperatures de Barcelona aquest estiu, amb la consegüent necessitat d’hidratar-se sovint. En d’altres ocasions, els barcelonins que viatgen noten la diferència amb altres països, com ara França, on sí que és habitual que els bars ofereixin gerres d’aigua de l’aixeta gratuïtament: “Crec que és un dret”.

Restaurants sostenibles

Tot i que la tendència és servir ampolles, alguns establiments opten per oferir aigua de qualitat en un altre format. Al restaurant Xavier Pellicer, membre del moviment Restaurants Sostenibles, han fet una inversió per oferir aigua osmotitzada. “Vam optar per aquesta opció sobretot pel tema residual, entenem que això és el que hem d’anar millorant en una ciutat tan gran com la nostra”, explica el propietari del restaurant, Xavier Pellicer.

Iniciatives legislatives per fomentar l’aigua de l’aixeta

El govern català va estudiar la possibilitat d’obligar bars i restaurants a oferir aigua de franc, però finalment la va descartar. Per tant, Catalunya no seguirà de moment els passos de les Balears, Navarra i Andalusia, on ja es treballa per impulsar iniciatives legislatives en aquest sentit.