Llogar un apartament, comprar uns bitlles d’avió o reservar un hotel són algunes de les tasques habituals per organitzar unes vacances. Ara per ara, però, hi ha centenars de famílies que trien una opció de viatge que està molt de moda: viatjar en autocaravana.

De fet, l’Associació Espanyola de la Indústria i el Comerç del Caravàning (ASEICAR), ha fet un estudi en què s’indica que aquesta és una alternativa per veure món que, any rere any, va en augment. “En els darrers mesos, s’ha reservat més del 80 % de les autocaravanes disponibles a tota la península”, indica l’estudi.

La llibertat de moviment i el contacte directe amb la natura són alguns dels al·licients per a les persones que decideixen fer servir aquest tipus de vehicle durant els dies de vacances. L’ASEICAR calcula que unes 200.000 autocaravanes recorreran les carreteres espanyoles, tenint en compte la flota existent al país i els vehicles que vindran de l’estranger.

Per què el caravàning atrau cada cop més gent?

L’autocaravana és un vehicle de menys de 3.500 quilos i, per tant, està qualificada com un cotxe. Aquest fet li permet accedir fins al rovell de l’ou de gairebé totes les destinacions, siguin pobles, platges, ciutats o àrees rurals. Només s’ha de tenir en compte que les dimensions són més grans. El fet de portar tot el necessari dins el vehicle, dona peu a la improvisació i permet moure’s amb més llibertat, fugint del turisme de masses. No dependre de reserves d’hotels, ni dels horaris marcats per als mitjans de transport, és un aspecte molt atractiu per als usuaris.

Què hem de tenir en compte a l’hora de llogar una autocaravana?

Els experts recomanen llogar-les als establiments oficials que tenen les revisions al dia, tota la documentació en regla, inclosa l’assegurança necessària per aquest tipus de vehicle.

El primer que s’ha de tenir en compte és el tipus de viatge que es vol fer i el nombre de persones que viatjaran a l’autocaravana. Aquestes dades ens permetran decidir quin tipus de vehicle hem d’escollir i quines prestacions ha de tenir, ja que “no és el mateix una parella que vol anar a fer surf i, per tant, necessita un vehicle més petit i accessible, que una família que viatge amb fills i vol fer una ruta per tot Europa. El tipus d’autocaravana que necessiten és completament diferent”, indica Carles Pérez, responsable d’una botiga de compravenda i lloguer.

Un cop escollit el model, es recomana fer una petita formació pel que fa al funcionament. “El 80% de les persones que en lloguen no han viatjat mai en autocaravana, els informem amb la projecció d’un vídeo i amb exemples pràctics perquè en coneguin tot el funcionament. Com carregar-la, com buidar els dipòsits de residus, com funcionen els diversos compartiments, entre moltes altres coses”, diu en Carles.

Un altre factor a tenir en compte és el lloc per estacionar-la. Quan es viatja per primera vegada en un vehicle de grans dimensions poden sorgir alguns inconvenients, “els usuaris es poden trobar amb algunes situacions complicades com per exemple circular per carrers estrets, o no trobar lloc per aparcar”, diu en Carles. Actualment existeixen aplicacions mòbils que contenen informació de servei, moltes vegades proposada pels propis usuaris, que poden servir per a organitzar, mínimament, la ruta.

Pel que fa a la velocitat, aquest any 2019 ha entrat en vigor un nou reglament general de circulació que permet que les autocaravanes puguin circular a 120 km/h per autovies i autopistes. És una modificació que es reivindicava feia dècades per part del sector. Abans la velocitat màxima no podia sobrepassar els 100 kilòmetres per hora en aquest tipus de via.