Guia turística

L’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya calcula que uns 3.000 guies que treballen al carrer a Catalunya exerceixen sense cap titulació. Això suposa la meitat de totes les persones que desenvolupen aquesta activitat a l’espai públic. Malgrat que actualment la normativa no exigeix cap tràmit ni títol previ per guiar turistes al carrer, l’entitat denuncia que això perjudica tant la professió com la qualitat del turisme de ciutats com Barcelona.

Com que el guiatge turístic al carrer no està regulat per la Generalitat, la presidenta de l’APIT, Maria Paz Alonso, proposa que l’Ajuntament de Barcelona tingui la competència per poder exigir una titulació municipal. “Hem de compartir l’espai al carrer amb gent que està exercint aquesta activitat sense titulació, que guanya diners, que no paga impostos i que no beneficia la ciutat de cap manera“, ha explicat Alonso en declaracions a betevé.

La presidenta de l’associació explica per què és important que un guia turístic ha d’estar habilitat. “No és explicar a la gent el que acabes de llegir en un llibre: cal saber com tractar el client, com comunicar i conèixer quina és la normativa municipal“, apunta.

Guia turística

A favor que l’Ajuntament pugui regular els guies turístics

L’APIT ha celebrat que l’Ajuntament hagi reclamat a la Generalitat poder regular el guiatge turístic al carrer, sobretot per garantir la seguretat i la mobilitat de vianants i vehicles. “Hi ha sobreocupació de l’espai públic”, diu Maria Paz Alonso, que ha lamentat que la mesura arribi ara.

“Fa temps que hem estat demanant posar una mica de seny a la situació.”

La presidenta de l’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya lamenta que actualment no hi hagi cap regulació sobre aquesta activitat en una ciutat com Barcelona, on és comú que els turistes visitin indrets sense necessitat d’haver d’entrar als museus i monuments, on sí que està regulat el guiatge. “A altres ciutat europees existeix una regulació per a l’espai públic. Per què aquí no?“, conclou.