L’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic considera que el model turístic de la ciutat és insostenible i reclama un canvi de model urgent. Ho han demanat en una reunió que han mantingut aquest dimecres amb el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé. En la trobada també han exposat les seves exigències, entre les quals hi ha la mutació del consorci Turisme de Barcelona en una agència pública de control del sector, un nou pla que impedeixi qualsevol llicència nova d’allotjament turístic a tota l’àrea metropolitana i una aturada immediata dels plans d’ampliació del port i l’aeroport.

Del seu interlocutor, en canvi, l’assemblea lamenta que utilitza “noves paraules per a velles pràctiques” i, tot i que han trobat alguns punts en comú, en la reunió han tingut una “discussió intensa”. L’objectiu de l’entitat és clar: posar fre a l’arribada massiva de visitants. Consideren que l’impacte de la “turistificació” de Barcelona té efectes negatius que van més enllà de l’àmbit social. Habitatge, mobilitat, precarització dels treballadors del sector, desaparició del comerç o massificació de l’espai públic, formen part d’una llarga llista en què enumeren les contrapartides d’un turisme massiu. També en critiquen la petjada ecològica i afirmen que “la reducció d’emissions de CO2 implica necessàriament el decreixement turístic”.

Contra l’ampliació del port i l’aeroport

creuer Port de Barcelona

L’Assemblea de Barris també lamenta que la declaració d’emergència climàtica no vagi acompanyada de mesures valentes i que s’ampliï el port de creuers o bé que es parli d’ampliar l’aeroport. Per això reclamen l’aturada immediata dels plans d’ampliació de les infraestructures portuària i aeroportuària.

També proposen un nou PEUAT per bloquejar l’atorgament de llicències noves d’allotjament turístic a l’àrea metropolitana, polítiques de decreixement turístic com la reducció de vols i passatgers de creuers i un augment de la fiscalitat.

L’entitat també aposta una reforma laboral per garantir unes condicions dignes als treballadors del sector i el foment d’economies alternatives que operin al sector turístic.

Nova normativa de terrasses

El mateix dia que els restauradors es rebel·len contra l’augment de la taxa de les terrasses, l’Assemblea de Barris en demana una nova normativa feta amb criteris veïnals per permetre el descans dels veïns, l’ús de l’espai públic i  la mobilitat.

L’Assemblea de Barris tampoc no veu amb bons ulls el model que defensa Xavier Marcé, regidor de Turisme i Industries Creatives, perquè “apunta cap a polítiques de més promoció amb la coartada de cultura, innovació i ciència, i als paranys de la desestacionalització i desconcentració del turisme”. Una inquietud que traslladaran al mateix regidor en una reunió que mantindran aquest dimecres.

Canvi de nom

L’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic es va fundar el novembre del 2015 amb l’objectiu de combatre la massificació turística. Quatre anys després, l’entitat afirma que el concepte turisme sostenible s’ha pervertit i que cal treballar pel decreixement turístic. Per això, han decidit evolucionar i canviar el nom pel de Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic.