L’Ajuntament ha destinat aquest mandat més de 64 milions d’euros a la compra de 661 habitatges, que s’invertiran majoritàriament a cobrir el dèficit de pisos de la Mesa d’Emergències Socials. D’aquestes, la gran majoria (401) són pisos que el consistori ha adquirit a partir de la compra de finques senceres, un total de 22. L’última d’aquestes finques, i la més important, és un edifici de 114 pisos protegits situat al carrer de l’Encuny, al barri de la Marina del Prat Vermell, a través del tempteig i retracte, fet que ha permès comprar-lo per 5,8 milions d’euros, un preu sensiblement inferior al de mercat.

A banda de la compra de finques senceres, el consistori també ha comprat 97 habitatges individuals, i ha obtingut l’usdefruit de 163 habitatges de pisos d’entitats financeres (Caixabank i la Sareb). “Estem fent tots els esforços i la política més ambiciosa perquè aquests pisos no acabin en mans dels especuladors, sinó de la ciutadania”, afirma l’alcaldessa, Ada Colau.

De fet, més del 70 % dels habitatges comprats pel consistori ja estan habitats per famílies, mentre que la resta es troba en procés de rehabilitació. Tot i que els pisos adquirits per l’Ajuntament estan repartits per tota la ciutat, majoritàriament es concentren a Nou Barris, Horta, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.

Roda de premsa Colau compra pisos Ajuntament

El consistori duplica la compra de pisos

L’Ajuntament també vol posar en valor l’esforç que s’ha fet per comprar habitatge aquest últim mandat. Durant el govern d’Ada Colau (2015-2019) s’han adquirit més del doble d’habitatges (661) que en el mandat anterior (274). “L’Ajuntament és l’administració pública de tot l’estat que més està fent per garantir el dret a l’habitatge”, assegura Colau. L’alcaldessa destaca l’esforç inversor del consistori en assumir el 78 % dels 1.000 pisos que han estat adjudicats per la Mesa d’Emergències Socials, mentre que la Generalitat només n’aporta el 22 %, la meitat del que li correspon (40 %). “La Generalitat no fa la part que li toca”, assegura Colau, que espera que el govern català reverteixi el deute que té amb la ciutat de Barcelona.

Colau també ha posat en valor la importància del compromís que va adquirir el president espanyol Pedro Sánchez el passat 21 de desembre, en una reunió prèvia amb l’alcaldessa al consell de ministre de la Llotja de Mar. En aquesta trobada Sánchez es va comprometre que les ciutats puguin limitar els preus dels lloguers a través del decret llei d’habitatge.