La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) s’ha reunit amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per abordar el col·lapse de la Mesa d’Emergència, un servei que ofereix lloguer social a famílies en situació vulnerable que hagin estat desnonades. Des d’aquesta entitat denuncien que des de l’última reunió s’han incomplert els compromisos de les administracions  i que les entitats bancàries han posat pals a les rodes en l’entrega de pisos destinats a habitatge social.

La Mesa d’Emergència, desbordada

La PAH ja havia alertat al juliol que hi havia 360 famílies esperant un pis, algunes des de fa més d’un any i mig. Des d’aleshores, la xifra ha augmentat a 489 casos pendents, segons les dades registrades a l’octubre pel Consorci de l’Habitatge de Barcelona, una entitat formada per la Generalitat i l’Ajuntaement. Davant d’aquest nou rècord en la llista d’espera de la mesa, la plataforma s’ha concentrat a les portes de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i ha denunciat la “inacció” de les dues administracions.

Segons han explicat, el portaveu de la PAH Barcelona, Santi Mas de Xaxàs, a la reunió s’hi han sumat diversos afectats que esperen un pis des de fa mesos malgrat que ja el tenen assignat i s’ha revisat el seu cas. La plataforma veu difícil que la Mesa d’Emergència compleixi amb el compromís d’arribar a finals d’any amb la llista d’espera a zero.

Incompliment dels convenis amb les entitats bancàries

La PAH denuncia que des de l’última reunió, ara fa quatre mesos, tampoc no s’ha avançat per complir els convenis amb les entitats bancàries perquè cedeixin habitatges amb fins socials i acusen el Consorci d’Habitatge d’inacció.

La plataforma demana a la Generalitat que denunciï públicament que el BBVA no ha complert el conveni per cedir 1800 pisos buits en un termini de tres anys. També exigeixen a l’Ajuntament que expliqui l’incompliment de l’acord signat el febrer de 2016 amb CaixaBank per cedir-ne 50. La  PAH assegura que només n’ha entregat trenta.

Per tot plegat, la PAH acusa aquestes entitats bancàries “d’actuar de cara a la galeria, però després posar trabes en la cessió dels pisos. “