La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials, es mostra preocupada per l’augment en un 20 % del salari mínim interprofessional, aprovat divendres passat en el Consell de Ministres. Consideren que es tracta d’una “bona notícia” perquè millorarà els contractes precaris, però que pot ser contraproduent per les entitats socials perquè pot afectar la viabilitat econòmica dels centres especials de treball. Per això, reclamen més ajudes per fer front a aquesta despesa extra.

L’executiu ha provat apujar el salari mínim fins als 900 euros, una mesura que la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, veu amb bons ulls perquè servirà per equilibrar els sous de les persones que estan en precari, però alerta que pot ser un daltabaix comprometre seriosament el futur de les entitats que tenen centres especials de treball, que ocupen sobretot persones amb discapacitat, però també amb trastorns mentals. La majoria dels empleats cobra segons aquesta referència, per tant, aquests centres hauran de fer front a un augment de la despesa molt significatiu.

Més subvencions per pal·liar l’increment de sous

Des de la Taula del Tercer Sector reclamen que la mesura vagi acompanyada del finançament necessari per fer-hi front, si no és així, avisen que alguns centres de treball especial hauran de tancar. “S’està posant en risc la inclusió laboral”, avisen i recorden que ja fa temps que suporten una davallada dels ingressos i les subvencions.

La llei estableix que l’executiu central ha d’aportar el 50 % del salari d’aquests treballadors, però les subvencions estatal mai no han arribat a cobrir aquest percentatge. Per compensar-ho, la Generalitat també finança a través d’ajudes part d’aquests sous. El govern català va emetre divendres mateix un comunicat a través de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, reclamant al Govern espanyol un major finançament per afrontar aquests increments de sous.