Jordi Goula parla sense embuts. Ho ha fet sempre com a periodista. I ho continua fent també com a membre de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya. En aquest cas, a més, ha utilitzat les dades per retratar la gestió que està fent el Govern espanyol de la crisi generada per la pandèmia del coronavirus.

Durant una intervenció al programa ‘reset’, de betevé, Goula ha posat damunt la taula unes demolidores xifres publicades al desembre per l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA): “A Alemanya per cada 100 € que han perdut els autònoms les administracions els han donat 74 € d’ajuts directes“. Una xifra que es redueix a 58 € en el cas de França, 44 € en el d’Itàlia, 38 € en el de la Gran Bretanya i… 14 € en el cas d’Espanya.

L’únic estat que no dona ajuts directes

Goula també ha criticat el fet que l’estat espanyol “és l’únic d’Europa que no ha donat ajuts directes a les empreses ni als autònoms ni a les pimes ni a ningú”. Pel representant del Col·legi d’Economistes “no quadra” que “Catalunya estigui donant ajuts directes, com estan fent la resta d’autonomies en la mesura de les seves possibilitats”, mentre que “el que falla“, diu, és el Govern espanyol.

L’estat espanyol és l’únic d’Europa que no ha donat ajuts directes a les empreses ni als autònoms ni a les pimes”
Jordi Goula, membre del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Els nous ajuts, “misèria i companyia”

El periodista i economista, però, també ha carregat contra les noves ajudes per als autònoms i les pimes, anunciades dilluns per la Generalitat. “Molt bones intencions, però la sensació és que són misèria i companyia“, ha sentenciat Goula. Pel membre del Col·legi d’Economistes, la quantitat de 2.000 € que es dona a les empreses per cada treballador en ERTO a qui es mantingui la feina durant un any és “molt limitada“.

En un sentit similar s’ha manifestat també Aurora Rodés, ponent de la Comissió Laboral del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya. “És molt d’agrair i és de molt bona voluntat, però mantenir durant un any aquella plantilla perquè et donin fins a 30.000 € si tens 15 treballadors és molt complex“, ha afirmat.

Cal acudir al MEDE?

Tant Goula com Rodés han coincidit que “aviat veurem moltes empreses que faran concursos de creditors” perquè ja no es poden endeutar més. Davant d’aquesta “urgència“, l’economista creu que el Govern espanyol hauria de recórrer al Mecanisme Europeu d’Estabilització (MEDE), on es podrien demanar fins a 24 mil milions d’euros.

“Endeuta’t i ja ho pagaràs”

Qui també ha lamentat que els nous ajuts de la Generalitat són “molt poca cosa” és la patronal CECOT. El president de l’Organització d’Autònoms de Catalunya (Autcat), Enric Rius, assegura que el missatge que se’ls dona des de l’administració és “endeuta’t tu i ja ho pagaràs després”, però que, en canvi, “no hi ha una transferència clara de diners que et permeti tirar endavant”.