(ACN) El conflicte laboral entre els “riggers” o muntadors d’escenaris aeris; l’empresa que els contracta, UTE Rigging, i la Fira de Barcelona arriba a la fi. Les tres parts han arribat a un acord per suspendre els processos judicials oberts per la vaga que van fer durant el festival Sónar. Els treballadors retiraran els litigis oberts contra l’empresa i la institució firal a canvi d’una indemnització.
El pacte s’ha produït just abans que aquest dimarts tingués lloc la vista al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que havia de determinar si l’acomiadament col·lectiu d’una seixantena de “riggers” va vulnerar els drets dels treballadors. Durant la vista de conciliació prèvia, les parts han pactat la retirada dels litigis oberts a canvi d’una indemnització per als muntadors acomiadats L’empresa UTE Rigging serà l’encarregada d’abonar les indemnitzacions.
El pacte al qual han arribat les parts inclou la retirada del recurs presentat per la defensa, que exerceix el Col·lectiu Ronda, contra aquesta resolució dictada pel jutge Santiago Vidal. De la mateixa manera, l’entesa posa punt final als dos processos oberts al tribunal contenciós administratiu, que qüestionaven els plecs de licitació del servei que va publicar la Fira sense incloure la subrogació dels treballadors i la decisió de la institució de posar fi a la pròrroga de la concessió a l’empresa de muntatge després de l’aturada.
Un conflicte laboral que va impactar en el Sónar
Així es tanca un cas que es va obrir a l’estiu quan el sindicat de “riggers” va convocar una vaga coincidint amb el muntatge del festival Sónar. En aquell moment, els treballadors van protestar pel nou procés de licitació del servei de “rigging” de Fira de Barcelona i van reclamar que s’inclogués la subrogació dels seus llocs de treball en els plecs.
Poc abans, Fira havia renovat el contracte amb UTE Rigging fins que s’acabés el procés de licitació. Els treballadors d’aquesta empresa havien estat els adjudicataris del servei de muntatge des de feia 12 anys. Un cop celebrat l’esdeveniment musical, en el qual la institució va contractar una altra empresa de “rigging”, Fira va extingir el contracte amb UTE Rigging i va aturar el procés de licitació obert.
A partir de la vaga del Sónar, Fira fa adjudicacions directes a les empreses en funció de cada projecte i les necessitats de cada esdeveniment. A l’octubre, UTE Rigging, que només tenia Fira com a client, va acomiadar la seixantena de treballadors que havien fet vaga.