(ACN) Un 12,47 % dels petits comerços de Catalunya (més de 8.500) veuen baixa o molt baixa la probabilitat de seguir oberts d’aquí a tres mesos en el marc de la crisi causada per la covid-19. És el resultat d’una enquesta que ha dut a terme PIMEComerç als gremis i associacions de comerciants que formen part de l’entitat per valorar la temporada d’estiu. Una altra dada destacada és que un 53,74 % demanen rebaixes o exempcions d’impostos, taxes i tributs. Un resultat, afirmen els responsables de l’estudi, que es pot observar per qualsevol sector analitzat i per qualsevol província de Catalunya. Més d’un 49 % dels consultats ha respost que ha rebut o ha demanat alguna ajuda o prestació de l’Administració Pública, bé sigui local, autonòmica o estatal.

Sobre el tipus d’ajudes, un 24,20 % dels enquestats ha respost que les que li serien més útils són les directes, mentre que un 17,79 % ha contestat que preferiria ajudes per projecte. Altres dades que s’extreuen de l’enquesta és que el 71,71 % ha respost que les vendes han estat inferiors a les de l’estiu anterior. El 27,4 % ha aplicat un ERTO, i un 11,39 % ha reduït la plantilla. Finalment, la majoria dels consultats valoren negativament (34,17 %) o molt negativament (19,06 %) la gestió de la pandèmia per part de l’Administració Pública pel que fa al comerç, per bé que el 39,57 % creu que un canvi de govern en les següents eleccions no afavorirà la situació d’aquest sector econòmic.

Molts comerciants ja ho advertien fa mesos

La situació complicada que travessa el petit comerç de la ciutat ja s’advertia des de fa mesos. De fet, a diversos punts de la ciutat a ple estiu ja es començaven a veure algunes persianes abaixades, com a la plaça de Gal·la Placídia, on en menys de 70 metres, set establiments van haver de tancar. I no només aquí, els derivats de la pandèmia també van acarnissar-se amb zones més cèntriques, com el Born, Ciutat Vella o el Gòtic, que sense el turisme, les botigues que no han tancat es veuen al límit de l’abisme. Alguns comerços pretenien remuntar amb les èpoques de rebaixes o dies de diumenges oberts, però en la majoria de punts de la ciutat aquestes fórmules tampoc van resultar prou atractives perquè el públic local ajudés a remuntar el petit comerç. Els efectes, però, també han arribat en ple mes d’octubre, com a Sarrià, que ja s’ha convertit en un dels eixos on finalment han tancat més comerços.