El Hamid Kadri i la seva família no podran esborrar mai de la memòria què va passar el 17 de setembre del 2020: és el dia que els van desnonar del Carmel, d’un pis propietat d’Oleguer Pujol, fill de l’expresident de la Generalitat. Tres setmanes més tard, viuen en un apartament turístic de Sant Antoni. Allà miren de refer-se del llançament, tot i que són conscients que es tracta d’una situació provisional.

“S’ha resolt el tema de l’habitatge? No, és un pedaç mentre es prepara un pis de lloguer social. L’estabilitat familiar no la busquis… sempre tens la sensació que estàs en un hotel. Sembla que hagis arribat ahir i hagis de marxar demà“, explica Kadri. L’apartament és un allotjament d’emergència que els ha proporcionat Serveis Socials gràcies a l’acord que l’Ajuntament té amb algunes empreses del sector.

Família desnonament Carmel
Entren a l’apartament turístic sense clau, amb una targeta electrònica.

Està ben equipat: amb habitacions per a tots, bany, menjador cuina i un petit balcó i, malgrat que tot és temporal, intenten fer llaços amb el nou barri. Busquen escola per als petits i ella, la Safia, s’apuntarà a un curs de català. Segons la Xarxa d’Habitatge d’Horta-Guinardó, que ha fet seguiment del cas, la solució provisional podria haver estat molt pitjor.

Família desnonament Carmel
Hamid Kadri entra a l’apartament turístic, a Sant Antoni.

“Les alternatives que es donen des de les institucions [quan s’executa un desnonament] sempre són albergs de tres dies, màxim una setmana, en què quan s’acaba aquest termini la família s’ha d’espavilar, i s’ha de buscar la vida perquè queden al carrer completament. Aquest ha estat un cas molt excepcional”, puntualitza el Pol, membre del col·lectiu.

Què va passar el 17 de setembre?

Aquell matí, el Hamid Kadri i la seva família es miraven des del balcó un carrer de Mühlberg blindat pels Mossos d’Esquadra i rodejat de gent per impedir que els fessin fora del pis. “Amb nervis i pànic, amb incertesa… Pensava: quan s’acabi tot això, tinc la certesa que tothom marxarà a casa, jo no sé on aniré“, relata. Durant el llançament hi va haver càrregues policials i la pressió veïnal, finalment, no el va poder aturar.