Una vintena de persones de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) s’han reunit aquest dimarts a l’avinguda del Paral·lel per entrar a oficines de diverses entitats bancàries. Han “visitat” el BBVA, Bankia, Santander, CaixaBank i Banc de Sabadell per exigir-los que compleixin amb la Llei 24/2015 sobre habitatge, que protegeix els desnonats. Els activistes han empaperat les oficines amb articles de la normativa que els obliga a oferir lloguer social a les famílies vulnerables.

PAH protesta banc BBVA

La normativa catalana, nascuda d’una iniciativa popular, es va aprovar el 2015 però l’executiu de Mariano Rajoy hi va recórrer en contra al Tribunal Constitucional, que la va acabar suspenent. Quan Pedro Sánchez va entrar al govern va acordar aixecar la suspensió a dues mesures de la llei que afecten els grans tenidors d’habitatges, com ho són els bancs.

La Llei 24/2015 obliga els bancs a oferir pisos socials

Amb la llei en vigor, s’obliga les entitats financeres que ofereixin lloguer social i dacions en pagament a les persones que no han pogut continuar pagant la hipoteca. També se’ls obliga a oferir pisos de preu reduït a les famílies vulnerables que no han pogut seguir pagant el lloguer per motius econòmics. Una altra mesura que s’hi recull és que cedeixin pisos buits als ajuntaments per ampliar el parc social d’habitatge.

Reunió entre la PAH i la Generalitat per aplicar la Llei 24 /2015

Segons la PAH, dijous, 7 de març, l’associació té prevista una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per reclamar-li el compliment de la normativa.