La presència de dones

als consells d’administració d’organismes participats per l’Ajuntament de Barcelona ha augmentat en el darrer any, però les xifres encara són molt lluny de la paritat. De fet, en tots els casos en què hi ha hagut renovació de membres la participació de dones s’ha doblat: d’una a dues. És el cas de Fira de Barcelona, TMB i betevé.

Fira de Barcelona va renovar cinc membres del seu consell d’administració al desembre del 2018. En va marxar una dona i se’n van incorporar dues: Mar Alarcón, consellera delegada de SocialCar, i Helena Guardans, presidenta de Sellbytell. Són dues dones per un total de nou membres al consell.

Consell d'administració de Fira de Barcelona

A Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) la proporció surt encara més baixa. Al Consell d’Administració de Ferrocarril Metropolità de Barcelona, és a dir, del metro, hi ha dues dones per un total de 14 membres. A Transports de Barcelona, és a dir, als autobusos, hi ha dos membres per 15 components.

Consell d'administració de TMB

En els dos organismes hi ha hagut recanvi respecte tot just fa un any. Ara hi ha una dona més, Alba Bou Jordà, a proposta del grup Entesa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que engloba Barcelona en Comú. I segueix en el càrrec de presidenta de TMB, Mercedes Vidal.

betevé també ha incorporat aquest gener una nova membre al seu consell d’administració a proposta de la CUP Capgirem Barcelona, Neus Sanchís, i segueix com a presidenta Isona Passola. La proporció  és de dues dones per sis membres.

Consell d'administració de betevé

En canvi, al Comitè Executiu de Barcelona Turisme no hi ha hagut canvis, i la proporció segueix en una dona per 12 membres que el conformen.

Consell d'administració de Barcelona Turisme

La representació femenina a les associacions de veïns

El predomini dels homes també es replica en les associacions de veïns. Segons un estudi de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), tan sols 35 de les 110 associacions federades de Barcelona estan presidides per dones. Això representa gairebé el 32 % del total. La presidenta mateixa de la FAVB, però, és una dona: Anna Menéndez.