La Generalitat ha engegat un mòdul d’autogestió per a dones al Centre Penitenciari Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires. Es tracta d’una unitat en què les internes conviuen de manera més autònoma i amb menys controls: poden escalfar-se menjar, dutxar-se quan vulguin i compartir espais comuns. Hi participen 26 dones que tenen bona conducta i que, a més, treballen al centre.

A betevé hem parlat amb l’Elisabeth, una de les internes. Treballa a la fleca de la presó i, gràcies a la feina i a la confiança que, diu, s’ha guanyat, fa mig any que viu a la nova unitat. Entre elles s’organitzen els horaris i les tasques de neteja i tenen més llibertat. “Aquí ens ho fem tot nosaltres. M’aporta tranquil·litat i el fet de poder descansar quan surto de la feina perquè […] puc quedar-me a l’habitació mirant la televisió”, explica l’Elisabeth. “És com anar a la feina al carrer i tornar a casa per dormir. No tinc tant la impressió d’estar privada de llibertat“, afegeix.

L'Elisabeth i una companya fent-se un cafè
L’Elisabeth i una companya fent-se un cafè

També fan servir estris impensables en un mòdul convencional: tenen raspalls dels cabells, assecadors, planxes de la roba i fins i tot plats i gots de vidre. “Els coberts no se’ls emporten [els funcionaris de presons], els deixen al seu lloc i els compten només a la nit, perquè tenen la confiança en nosaltres que en farem un bon ús“, assegura l’Elisabeth.

El racó de lectura del mòdul d'autogestió per a dones de Brians 1
El racó de lectura del mòdul d’autogestió per a dones de Brians 1

El mòdul d’autogestió és una iniciativa pionera als serveis penitenciaris que pretén potenciar la responsabilitat de les preses i crear un bon clima social. De fet, segons la consellera de Justícia, Ester Capella, permet reduir la conflictivitat, apoderar les dones i donar-los eines per afrontar els reptes de la vida en llibertat.

La unitat té capacitat per a 30 de les 150 recluses que hi ha a Brians 1. La majoria compleixen condemna per robatoris, furts o tràfic de drogues. La voluntat del govern català és estendre el programa a presons d’arreu del territori.