Falten només dos dies per a la diada de Sant Jordi 2023 a Barcelona, però aquest divendres ja es poden instal·lar les primeres parades de llibres i roses davant de les botigues. Alguns comerços de la ciutat amb llicència, tenen permís per fer-ho i aprofitar un Sant Jordi de tres dies: 21, 22 i 23 d’abril. Les expectatives del Gremi de Llibreters i el de Floristes són optimistes i confien que enguany serà una diada de rècord. De moment, aquest primer dia alguns establiments —sobretot del centre— han començat a muntar punts de venda al carrer.

“Tres dies ens permeten anar més relaxats”

Els responsables de la Llibreria Byron ja han muntat la parada davant de la botiga, al carrer de Casanoves. Celebren que aquest Sant Jordi de tres dies per poder treballar “més relaxats”: “Tenim més temps per tots els preparatius”, expliquen.

parada carrer Llibreria Byron
Els llibreters de la Byron col·loquen la parada al carrer

El fet que la diada es reparteixi en tres jornades permet repartir les vendes i “no confiar-ho tot a un dia”, la diada del 23 d’abril. I per això, en part, aquest Sant Jordi no han contractat personal extra per atendre el punt de venda a l’exterior.

La Central també ha muntat parada aquest divendres a partir de les 12 hores per aprofitar les tres jornades d’aquest Sant Jordi i ja s’hi han aplegat els primers curiosos. En aquesta llibreria coincideix, el cap de setmana llarg ajuda a dosificar les compres i evita “aquella bogeria” d’altres anys.

Parada de llibres de La Central

I el que des de La Central veuen com un èxit absolut és l’aposta per la superilla literària. Un model que confien que es quedi perquè evita les aglomeracions i “és molt més segur”.

La diada creix al centre i als barris

Malgrat que aquest divendres alguns establiments escalfen motors per a la diada muntant les primeres parades, el plat fort serà diumenge, justament, amb la superilla literària. El passeig de Gràcia i els voltants concentraran 180 parades en carrers pacificats i sense trànsit de vehicles. A banda, el dia del llibre i la rosa recupera la Rambla com a espai emblemàtic per gaudir de la jornada amb floristes i llibreters.

Mes enllà del centre de la ciutat, el Sant Jordi també creix als barris, en una diada que es pot viure de manera descentralitzada a tota la ciutat.

Pendents del cel i la meteorologia

Per Sant Jordi, moltes de les mirades apunten al cel, pendents de la meteorologia. I enguany més, després de l’experiència de l’any passat amb les destrosses ocasionades per la tempesta de pluja, vent i pedra. Per evitar ensurts, enguany els paradistes tenen taules i tendals de més qualitat, i moltes parades han demanat més espai per guardar el material en cas d’emergència.

Què vols saber del Sant Jordi 2023?