L’Ajuntament de Barcelona ha entregat la Medalla de la Ciutat a Pompeu Fabra aquest dimarts. La hi van atorgar el 1938, però la Guerra Civil i l’exili del filòleg català a Prada de Conflent van impedir-li recollir aquest reconeixement. Ara, 81 anys després, el consistori ha lliurat a la família de Fabra aquesta distinció, que ara equivaldria a la Medalla d’Or. D’aquesta manera, es reconeix el creador de la primera gramàtica catalana com un dels màxims exponents de la cultura científica, racionalista i crítica de la Catalunya del segle XX.

Peio Rahola, un dels nets del filòleg, ha recollit el guardó. Ha dit que “el guardó arriba tard, però finalment arriba“. Ha donat les gràcies a tots els regidors de l’Ajuntament, després que el Plenari Municipal va decidir per unanimitat lliurar la Medalla de la Ciutat a Pompeu Fabra. Rahola ha ofert a l’Institut d’Estudis Catalans, del qual Fabra va ser president, que rebi i aculli aquest guardó. El president de l’IEC, Joandomènec Ros, ha acceptat l’oferiment i ha afegit que la Medalla de la Ciutat “ocuparà un lloc destacat” a l’Espai Pompeu Fabra de la corporació.

“Un acte de reparació històrica”

L’acte ha estat presidit pel primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, qui ha definit el lliurament del guardó com un “acte de reparació històrica i de justícia”. Collboni ha reivindicat la figura de Pompeu Fabra, que va treballar en un moment en què “el feixisme i el totalitarisme volien esborrar la nostra llengua, la nostra cultura i els nostres valors”. El socialista afirma que la llengua catalana s’ha convertit en una “eina de cohesió social” i ha reivindicat la llengua i la paraula com a base del diàleg.

El primer tinent d’alcalde ha lamentat que la ciutat hagi deixat passar tant de temps per lliurar la medalla. “No podíem deixar passar més temps. És hora que Barcelona faci justícia i completi allò que la dictadura va interrompre”, ha conclòs.

“Un dels forjadors dels nostre idioma”

El febrer del 1938, el Comitè Municipal Permanent de l’Ajuntament de Barcelona va acordar per unanimitat honorar amb la seva màxima distinció Pompeu Fabra com “un dels forjadors del nostre idioma literari i les seves activitats al camp del món científic de Catalunya”. Però ni les recerques d’alguns investigadors ni la premsa de l’època han permès acreditar que aquesta medalla fos lliurada al seu destinatari.