El patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha aprovat per unanimitat l’ampliació del museu al Pavelló Victòria Eugènia, a la Fira de Montjuïc. Les obres començaran l’any que ve i el 2021 està previst obrir una sala nova d’exposicions temporals, de 2.500 m². El Departament de Cultura de la Generalitat farà una aportació de 2,5 milions d’euros, supeditats a l’aprovació dels pressupostos catalans, i l’Ajuntament de Barcelona cedirà l’espai al MNAC. La primera mostra temporal que acollirà el pavelló nou es dedicarà a Gaudí, gràcies a la col·laboració de l’equipament amb el Museu d’Orsay i la Fundació la Caixa.

La decisió s’ha pres aquest dimarts a la tarda en una reunió en què han participat, entre d’altres, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats; la subdirectora general de Museus Estatals, Carmen Jiménez, o el president del consorci del museu, Miquel Roca.

Nova centralitat cultural

L’aportació del govern es destinarà a l’adequació de les instal·lacions i dotar el MNAC de més espai per ampliar el seu relat de l’art de postguerra i segona avantguarda a Catalunya. L’expansió, ha recordat la consellera Vilallonga, contribuirà a crear una “nova centralitat cultural a Barcelona” en una zona on també hi ha la Fundació Miró, el CaixaForum, el Pavelló Mies van der Rohe i altres equipaments culturals. El comissionat Subirats ha dit que amb aquesta nova inversió  “s’acostarà la col·lecció al públic”.

El govern català i el municipal ja van anunciar l’estiu de 2018 un acord per destinar la meitat de l’espai, de 6.000 m², a l’ampliació del MNAC. El projecte inicial de l’Ajuntament, però, preveia que el palau es dediqués a fer grans exposicions internacionals.