Aquest dimecres a la tarda més d’un centenar de persones s’han concentrat a la plaça de Catalunya en contra de la gestió dels efectes de la crisi provocada pel coronavirus. Han estat convocades per la CUP i altres organitzacions, en un acte en què s’ha fet una crida a l’autoorganització per fer front a la crisi. La convocatòria l’han compartit Alerta Solidària, Arran, la Coordinadora Obrera Sindical, la CUP, Endavant i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.

Han demanat mesures “urgents” per combatre la crisi i han demanat “que la paguin els rics, no la classe treballadora”. També han plantejat 11 propostes per superar-la, com que hi hagi un control públic sanitari i que es posi fi als desallotjaments, un fet especialment controvertit durant la crisi de la pandèmia. Tot i que es va aprovar el decret llei per evitar els llançaments, la norma no ha evitat que hi hagi desnonaments i, fins i tot, ha generat dubtes entre els jutges.

Els col·lectius que s’han congregat a la plaça de Catalunya volen que es decreti una moratòria del pagament del lloguers i hipoteques i que es garanteixi la gratuïtat dels serveis essencials, com la llum, l’aigua, el gas o les telecomunicacions.

Forta presència policial

La mobilització s’ha desenvolupat amb normalitat i sense incidents. A la plaça d’Urquinaona i alguns carrers adjacents hi havia un fort desplegament policial, un dispositiu que arriba després dels aldarulls que s’han produït en altres mobilitzacions recents.

El 30 d’octubre, per exemple, una convocatòria confusa i sense signar va ser utilitzada per grups violents que van protagonitzar incidents greus a la ciutat, segons els Mossos d’Esquadra, atribuïbles a grups radicals i d’altres d’extrema dreta. A principis d’aquella setmana, una altra convocatòria de l’esquerra independentista en contra de la gestió de la crisi també va acabar amb enfrontaments amb la policia quan, entre els manifestants, es van barrejar grups violents.